Nikšić: Pokrenuta inicijativa za izgradnju crkveno–omladinskog centra

Episkop budimljansko nikšićki Joanikije kazao je da je ideja o gradnji crkveno omladinskog centra samo nastavak aktivnosti koje je crkvena opština Nikšić za poslednjih 25 godina uradila
135 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2016. 13:44h

Protojerej Boban Jokić pokrenuo je inicijativu izgradnju crkveno sportsko – omladinskog centra u Nikšiću, prvog takve vrste u Crnoj Gori. Centar će se nalaziti u prvoj bistričkoj parohiji u Humcima, na zemljištu površine 2,5 hiljada kvadrata, zadužbini Marije Dumnić. Eparhija budimljansko-nikšićka, Odbor za izgradnju pomenutog Centra i Paraklisa Sv. Nektarija Eginskog proteklog vikenda organizovali su dobrotvorno veče tokom koga je prikupljeno oko 20 hiljada eura, a mnogi su najavili donacije u materijalu i radovima.

Projekat je završen, a kompleks će imati sala za omladinu, kancelarije i ostale prateće sadržaje, kao i paraklis.

“Crkveno–omladinski centar i paraklis su zamišljeni da budu mjesto gdje ćemo svi moći da radimo na usavršavanju i obnovi našeg duhovnog i tjelesnog zdravlja. Želimo da se obrati pažnja na omladinu, da se promovišu prave vrijednosti i zdrav život”, kazao je Jokić i zahvalio se svima na pomoći.

Podsjetio je da je prvo dobrotvorno veče za izgradnju Centra organizovano u Londonu 2014. godine zahvaljujući Ranku Kuveljiću, kome je u tome pomogao Vlado Vučetić.

Episkop budimljansko nikšićki Joanikije kazao je da je ideja o gradnji crkveno omladinskog centra samo nastavak aktivnosti koje je crkvena opština Nikšić za poslednjih 25 godina uradila.

“Dosta je kulturnih i crkvenih značajnih događanja crkvena opština nikšićka za ovo proteklo vrijeme učinila. Bilo bi dobro da se od ove energije pretoči nešto i na neko drugo mjesto. S druge strane može biti da u ovom narodu ima još snage i još nekih ideja i značajnih zamisli koje bi trebalo da se ostvare a u ovom malom prostoru Parohijskog doma je to prosto nemoguće”, kazao je Joanikije.

Prema njegovim riječima Centar će osvježiti život ne samo crkvene opština već i grada koji je poznat kao grad kulture, stvaralaca, mislilaca i umjetnika, grad koji je uvijek pokretao nove inicijative.

“Ne treba sve da bude po istom kalupu i po istom obrascu i dobro je da se pokrenu neki novi sadržaji. Otac Slobodan je kreativan čovjek, a Centar će pospješiti zajedništvo koje će biti zasnovano na duhovnim vrijednostima. Kada se takva zajednica stvori onda sve što iz nje proistekne u dobroj namjeri i sa ciljem da se ugodi bogu sve je to blagosloveno, čestito i sve će to svima nama donijeti dobro, radost i veliki blagoslov”, poručio je Joanikije.

U programu večeri učestvovao je crkveni hor “Prepodobna mati Angelina”, kojim rukovodi prof. Ana Bojić.

Galerija

Bonus video: