"Kamagra" na crno i za sedam eura

U Hrvatskoj je nedavno zaplijenjeno oko 250 kutija švercovanih tableta i gelova. Ljekari savjetuju poseban oprez...
1282 pregleda 36 komentar(a)
tablete za potenciju, Foto: Shutterstock.com
tablete za potenciju, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.03.2016. 10:47h

Iako iz crnogorske zdravstvene inspekcije tvrde da prilikom kontrole nijesu pronašli švercovane tablete i gelove "kamagra", građani vrlo lako mogu doći do tog preparata za potenciju sumnjivog porijekla i kvaliteta.

Na pitanje "Vijesti" da li su upoznati da se u oglasima gotovo svakodnevno nude preparati za potenciju, šta čine povodom toga i da li je riječ o proizvodima koji mogu da budu opasni po zdravlje građana, iz Uprave za inspekciju nijesu odgovorili.

Carinici su početkom sedmice, na graničnom prelazu Gunja zaplijenili 199 komada oralnog gela i 48 kutija tableta "kamagre", a hrvatski mediji prenose da je broj korisnika tog preparata sa crnog tržišta znatno prestigao broj onih koji ga legalno kupuju.

I u Srbiji je tokom januara zaplijenjeno 6.722 tableta tog preparata, ukupne težine preko 18 kilograma u carinskoj ispostavi Pošte.

Hrvatski portal "24 sata" piše, pozivajući se na psihijatra Gorana Arbanasa, da u tabletama sa crnog tžišta mogu biti i supstance opasne po zdravlje, iako na kutiji piše da je unutra "sildenafil".

"U Velikoj Britaniji otkriveno je da lažne tablete za potenciju sadrže smrvljenu ciglu i pesticide umjesto onoga što piše na omotu", objavio je portal.

Tvrde da se tablete mogu kupiti već za 20 kuna “na crno”, dok je cijena ostalih tableta za potenciju u prosjeku oko 70.

"Arbanas kaže da sildenafil u farmakologiji nikad ne dolazi u obliku gela nego se gel preparati mogu naći samo na crnom tržištu. Uprkos svim rizicima, Hrvati koji žele bolju potenciju i erekciju najviše nabavljaju upravo 'kamagru', što povrđuje i dr Arbanas prema iskustvima svojih pacijenata”, piše portal “24 sata”.

U privatnim apotekama koje su “Vijesti” juče kontaktirale, rečeno je da se 'kamagra' kod njih ne može kupiti.

Ako je vjerovati oglasima, te tablete se nelegalno prodaju po cijeni od 10 do 15 eura, gelovi do 10 eura, kao i šumeće tablete.

Jedan od prodavaca “kamagre”, koji je na internet sajtovima postavio oglas da prodaje preparate za potenciju, kazao je u telefonskom razgovoru da prodaje “kamagru”, koja je, kako tvrdi, “sto odsto ispravna i iz fabrike”.

"Gel kamagra košta sedam eura, kutija 'gold kamagre' sa četiri tablete je 10 eura, a 'super kamagra' četiri tablete 15", kazao je.

Na pitanje kako se može doći do proizvoda, pojasnio je da tablete donese lično onima koji ih naruče, te da to može uraditi istog dana za 40 minuta.

Sajtovi i novine pune su oglasa kojima se nude preparati za potenciju, koji se mogu naručiti mejlom ili na brojeve telefona iz Srbije.

Prodavac je novinaru “Vijesti” koji ga je kontaktirao, predstavljajući se kao zainteresovani kupac, rekao da ne rade dostavu za Crnu Goru, te da se preparati mogu "podići" u Beogradu.

Naglasio je da je od proizvoda za potenciju žena trenutno najbolji “black widow” (crna udovica).

"Košta 1.000 dinara, to je oko osam eura, bočica traje za dva puta. Uzme se pola sata ili 40 minuta prije odnosa, bez ukusa i mirisa je", rekao je, dodavši da "ima drugara koji radi u Podgorici", ali koji nema "crnu udovicu".

Pacijenti da se jave urologu, a ne da kupuju tablete na svoju ruku

Urolog Dragan Labudović kazao je "Vijestima" da treba biti oprezan prilikom korišćenja preparata za potenciju. On je upozorio da u proizvodima koji se naručuju telefonom ili preko interneta može biti bilo šta, i da građani ne treba da ih kupuju tim putem.

"Nakon što ljekar pregleda pacijenta i utvrdi da postoji problem i propiše terapiju, pacijent treba da ga kupi u apoteci", rekao je Labudović.

Pojasnio je da muškarci, koji imaju problem sa potencijom, treba da se jave urologu i naprave određene analize, jer se taj zdravstveni problem nerijetko javlja kod dijabetičara, osoba sa oboljenjima prostate....

Bonus video: