Istraživanje "Alfa centra": Poznavanje saobraćajnih propisa nedovoljno zastupljeno u nastavnom planu

Pomenuta NVO nastavlja sa realizacijom saobraćajnih časova u osnovnim školama i nakon sjevera “sele” se na primorje
59 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2016. 10:27h

Istraživanje koje je sprovela NVO “Alfa centar” iz Nikšića u osam gradova na sjeveru Crne Gore pokazalo je da je poznavanje i poštovanje saobraćajnih propisa nedovoljno zastupljeno u postojećem nastavnom planu i programu osnovnih škola.

“Sedmodnevno istraživanje potvrdilo je i činjenicu da je ovo pitanje zanemarljivo prisutno u međupredmetnom izučavanju, a vanformalnog obrazovanja ili tzv. ‘saobraćajnih sekcija”’ skoro i da nema”, kazala je Nada Radović, koordinatorka programa bezbjednosti saobraćaja u “Alfa centru”.

Zbog toga je pomenuta NVO, u saradnji sa Upravom policije, organizovala seriju saobraćajnih časova za osnovce u osam gradova na sjeveru Crne Gore. Pored teorijskog dijela koji se odnosio na saobraćajna pravila i propise osnovci su imali priliku da razgovoraju sa predstavnicima saobraćajne policije i da se upoznaju sa njihovom ulogom, zadacima i opremom koju koriste u svakodnevnom radu.

Članovi “Alfa centra” učenicima su predočili ozbiljnost ove teme i na konkretnim primjerima povređivanja njihovih vršnjaka u saobraćaju.

“U razgovoru sa osnovcima uočeno je da postoji osnovno predznanje o saobraćajnim pravilima i propisima, ali još uvijek nedovoljno da bi se njihovo samostalno učešće u saobraćaju moglo nazvati bezbjednim”, istakla je Radović.

Razlog je, prema njenim riječima, upravo to što se u školskoj nastavi temi bezbjednosti saobraćaja ne pristupa na ozbiljan način pa su učenici uskraćeni za nova znanja iz te oblasti.

“Uglavnom je sve prepušteno individualnom doživljaju nastavnog kadra, a svima znane ‘saobraćajne sekcije’ su nažalost, zaboravljene”, kazala je Radović.

Pošto je, prema njenim riječima, uvođenje posebnog školskog predmeta bezbjednosti ili kulture saobraćaja u redovnu nastavu dugotrajan proces, “Alfa centar” je pažnju usmjerio na mogućnost međupredmetnog proučavanja pomenute oblasti.

“Želimo da pomenutu temu učinimo što vidljivijom i što prisutnijom u školskoj nastavi. S tim u vezi, organizovaćemo niz savjetovanja sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa ciljem ukazivanja na ovu mogućnost” dodala je Radović.

Pomenuta NVO nastavlja sa realizacijom saobraćajnih časova u osnovnim školama i nakon sjevera “sele” se na primorje.

Galerija

Bonus video: