Privilegovani da grade mještanima zelenilo

U dopisu ministru Branimiru Gvozdenoviću traže da se taj tekst povuče sa javne rasprave i kao primjer jasne diskriminacije navode Zavalu i ostrvo Sveti Nikola
78 pregleda 6 komentar(a)
Rafailovići, Foto: Vuk Lajović
Rafailovići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.03.2016. 18:17h

Predstavnici Mjesne zajednice Bečići ocijenili su da je Nacrt prostornog plana posebne namjene za obalno područje urađen da zadovolji potrebe pojedinaca bliskih vlastima, a da je istim dokumentom domicilno stanovništvo potpuno diskriminisano.

U dopisu ministru Branimiru Gvozdenoviću traže da se taj tekst povuče sa javne rasprave i kao primjer jasne diskriminacije navode Zavalu i ostrvo Sveti Nikola.

“U jednom dijelu Zavale i Svetog Nikole se ucrtvaju rizorti, gdje su vlasnici moćnici bliski vlasti, dok u drugom dijelu koje je vlasništvo domicilnog stanovništva, nije predviđena gradnja, već se ucrtavaju zelene površine. Time se građani stavljaju u neravnopravan položaj, a kaže se da je zakon jednak za sve”.

Oni konstatuju da je plan u stvari rađen za “određene” grupacije bliske vlastima.

“Tražimo da se mještanima jednako omogući izgradnja objekata i bavljenje turističkom djelatnošću, kao i privilegovanim”, navodi se u dopisu.

Polovina ostrva na kojem je Nacrtom predviđena gradnja hotelskih kapaciteta, u vlasništvu je firme srpskog biznismena i premijerovog prijatelja Stanka Subotića Caneta i kompanije porodice Pavličić.

Mještani tvrde da je zato sporno što je najbitniji planski dokument za obalu radila firma Aca Đukanovića, brata šefa Vlade Mila Đukanovića.

“Ne može se donositi plan za obalno područje, a da prethodno nije donijet Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata. Kako je plan izrađen sa ciljem da sanira urbanistički haos i spriječi dalja devastiranja primorja, on je neostvariv jer se ne uvažavaju svojinska prava domicilnog stanovništva“, navodi se u primjedbama upućenim Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Oni su dodali da je dokumentom potpuno zaboravljena Bečićka plaža, koja je još 1935. godine proglašena najljepšom prirodnom plažom u Evropi.

“Umjesto da se plaža zaštiti i bude spomenik prirode, ona je danas betonirana - što od izgradnje regionalnog vodovoda, što od kvazi biznismena. Ono što stvara dodatno nezadovoljstvo je i činjenica da je nekada atraktivno turističko naselje Rafailovići pretvoreno u tržište za isključivo prodaju stanova, što je u suprotnosti sa Prostornim planom i ekonomskim razvojem Crne Gore”.

Oni su ocijenili da su Rafailovići danas nehumano naselje u kome izvire kanalizacija i u kome ne postoji put kojim bi bio omogućen pristup vozilima vatrogasne i hitne pomoć.

“Zato predlažemo Ministarstvu, koje je u velikom dijelu zaslužno za devastaciju nekada atraktivne lokacije da, povuče Nacrt plana za obalno područje”, poručuju mještani.

Dodali su da je i taj slučaj još jednom dokazao da „živimo u državi gdje zakon nije jednak za sve”.

“Važi pravilo jačeg , gdje nema vladavine prava i gdje društvo nije društvo jednakih šansi, što dovodi do gubljenja povjerenja u institucije sistema”.

Bonus video: