U Srbiji košta 38, u Crnoj Gori 79 eura

Nadležni saopštili “Vijestima” da će “nakon prijema potpune dokumentacije odrediti maksimalnu cijenu u skladu sa rokom od 60 dana”
2941 pregleda 0 komentar(a)
brilique, Foto: Arhiva Vijesti
brilique, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.03.2016. 17:46h

Tablete "brilique" koje koriste pacijenti za razbijanje trombova nakon infarkta, duplo su skuplje u Crnoj Gori nego u Srbiji.

Taj lijek u privatnim apotekama košta između 75 i 76 eura, a u državnim 79,54 eura.

U Srbiji, kako je “Vijestima” rečeno iz nekoliko privatnih apoteka, “brilique” košta 4.520 dinara (37,6 eura).

Zbog toga su mnogi prinuđeni da tablete po duplo nižoj cijeni kupuju kod susjeda, jer se “brilique” kod nas, ali ni u ostalim zemljama regiona, ne nalazi na pozitivnoj listi Fonda za zdravstveno osiguranje.

Izvršna direktorica veledrogerije “Glosarij” Mira Mijušković kazala je da “brilique” nabavljaju po cijeni od 63,47 eura.

Ona je rekla da cijena tog lijeka “nije niža u odnosu na region”, jer ga u Sloveniji i Hrvatskoj nabavljaju po cijeni od oko 60 eura.

Mijuškovićeva tvrdi da odluku o cijeni medikamenta donosi proizvođač (kompanija “Astra.Zeneca”) i da ona zavisi i od veličine tržišta.

Na pitanje zbog čega se ne udruže sa veledrogerijama iz Srbije prilikom nabavke, odgovorila je da su ugovori sa dobavljačima teritorijalno vezani i da to nije put kojim se može postići niža cijena.

Uredbom koja je lani stupila na snagu, utvrđuju se maksimalne cijene za ljekove koji se izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) saopštili su, međutim, da se maksimalne cijene određuju i za one ljekove koji se u skladu sa Odlukom o utvrđivanju osnovne liste ljekova odobravaju za pojedine pacijente na osnovu mišljenja konzilijuma doktora Kliničkog centra i Fonda za zdravstveno osiguranje.

“S obzirom da se za određene pacijente i lijek 'brilique' odobrava na teret Fonda, Agencija će nakon prijema potpune dokumentacije odrediti maksimalnu cijenu u skladu sa rokom od 60 dana”, piše u odgovoru CALIMS-a.

Bonus video: