HGI pokrenula akciju rješavanja problema goveda u Tivtu: Lutaju Vrmcem i prave štetu

Iz jedine političke partije hrvatske manjine u Crnoj Gori saopšteno je da goveda neodgovornih stočara iz Kavča već godinama nanose brojne štete u maslinjacima, vrtovima i vinogradima mještana Gradiošnice i Gornje Lastve
10 komentar(a)
Govedo, Foto: Shutterstock
Govedo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.03.2016. 10:10h

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) pokrenula je akciju rješavanja problema goveda koju neodgovorni vlasnici puštaju da slobodno luta obroncima Vrmca, iznad Tivta.

Iz jedine političke partije hrvatske manjine u Crnoj Gori saopšteno je da goveda neodgovornih stočara iz Kavča već godinama nanose brojne štete u maslinjacima, vrtovima i vinogradima mještana Gradiošnice i Gornje Lastve.

To je, tvrde, rezultiralo i nemilim situacijama u kojima su građani, frustrirani (ne)radom nadležnih , čak i ubijali stoku koja im je nanosila štetu, da bi im zbog toga nasiljem prijetili vlasnici.

“HGI nastavlja sveobuhvatnu akciju, koja se sastoji od iznošenja ovog problema u Skupštini Crne Gore, upoznavanje glavne Veterinarske inspekcije, upoznavanje državne Sanitarne inspekcije te opštinskih nadležnih službi. U najkraćem mogućem periodu, inspekcijske službe će izaći na lice mjesta, konstatovati stanje i upozoriti vlasnike da će sljedeći korak biti sabiranje stoke uz novčane kazne i nadoknadu štete, a sva grla koja nemaju evidencijsku markicu biće zaplijenjena. Smatramo da će preduzete aktivnosti napokon fokus zanimanja prebaciti sa onih koji su žrtve i kojima je nanijeta šteta, na vlasnike stoke, kao najodgovornije u ovom slučaju“, saopšteno je iz tivatske HGI.

Bonus video: