Završen program "Podigni glavu upoznaj Orjen": Najavljene nove aktivnosti

Za dva mjeseca koliko je program trajao, okupio je preko 550 učesnika, a Starčević je najavio aktivnosti koja Agencija planira da realizuje u predstojećem periodu
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2016. 18:49h

Nakon uspješno završenog programa „Podigni glavu, otkrij Orjen“ opštinska Agencija za razvoj i zaštitu Orjena nastavlja sa aktivnostima u cilju promocije hercegnovskog zaleđa i valorizacije planinskog dijela opštine Herceg Novi, poručio je danas na konferenciji za novinare rukovodilac Agencije, Željko Starčević.

On je uručio zahvalnice za dragocjenu pomoć u organizaciji i realizaciji brojnih aktivnosti: planinarskim klubovima „Subra“ i „Niskogorci“, nevladinim organizacijama „Orjen Outdoor“ i „Eko Boka“, kafe baru „Karakas“, konobama „Konak“ i „Gušti“.

”Zajedno smo jači i računam da je ovo dobar primjer i saradnja treba da se podstiče, da teče dalje i širi se. Mi smo otvoreni i spremni da radimo sa svakim ko dijeli naše vrijednosti i želi da pomogne u valorizaciji i zaštiti Orjena, ali i turističkoj prezentaciji i razvoju privrede jer je bez toga svaka akcija na kratke staze”, rekao je Starčević.

Goran Stanovčić, vlasnik kafe bara „Karakas“ poručio je da će ovakve akcije uvijek imati podršku mještana zaleđa i Mjesne zajednice Kameno.

Za dva mjeseca koliko je program trajao, okupio je preko 550 učesnika, a Starčević je najavio aktivnosti koja Agencija planira da realizuje u predstojećem periodu.

Jedna od njih je stavljenje u funkciju šetačke i biciklističke staze na Kamenom. Ovim projektom na novi način će biti iskorišćen komad starog puta od 1700 metara, koji je u relativno dobrom stanju, a sa kojeg se pruža pogled na ulazak u zaliv i Herceg Novi. “Na taj način grad dobija novu rekreativnu zonu, na manje od 10 minuta vožnje od kružnog toka u Meljinama”, kazao je Starčević.

Radnici Komunalno-stambenog preduzeća već su uradili veliki dio posla na čišćenju pojasa uz put. Narednih mjeseci biće završena saobraćajna regulacija – put će biti podijeljen na dvije staze, biciklističu i pješačku, biće urađena vertikalna i horizontalna signalizacija.

U saradnji sa Sekretarijatom za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Opštine Herceg Novi ovog mjeseca planirano je savjetovanje o graditeljskom nasljeđu hercegnovskog zaleđa, mogućnostima obnove i turističke valorizacije.

Starčević je najavio prvi Sajam domaće trpeze, prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe i drugi boćarski turnir na Orjenskom sedlu, na terenu koji je prošle godine, nakon 25 godina, aktiviran i zanimljivo je da je najviša tačka u Crnoj Gori na kojoj možete boćati (1600 metara nadmorske visine).

Galerija

Bonus video: