SNP Nikšić: Komunalna policija u Nikšiću prekoračila ovlašćenja

„Pozivamo nadležno Tužilaštvo da ispitaju navode iz ovog saopštenja i da protiv nalogodavaca ovog krivičnog djela preduzmu zakonom predviđene mjere. Ukoliko se nadležni ubrzo ne oglase po ovom pitanju, SNP će u cilju poštovanja zakona i Ustava Crne Gore podnijeti krivične prijave protiv svih odgovornih“, rekli su iz SNP-a
1 komentar(a)
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.03.2016. 16:29h

Komunalna policija u Nikšiću prekoračila je ovlašćenja i represivno djeluje prema građanima, odnosno nezakonito naplaćuje novac od njih, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Nikšićki odbor te stranke saopštio je da je primjena Zakona o komunalnoj policiji trebalo da počne devet mjeseci po stupanju na snagu, odnosno 3. oktobra 2015. godine što, kako su rekli, znači da komunalna policija Opštine Nikšić nije mogla od tada primjenjivati nikakve druge mjere, osim upozorenja i izdavanja usmenih naređenja.

„Ovo iz razloga što komunalni policajci Opštine Nikšić ne ispunjavaju još uslove propisane članovima 39, 40, 41 i 42 ovog zakona. Odnosno, oni ne mogu obavljati povjerene im poslove sve dok ne završe neophodne obuke predviđene zakonom, a potom i ne dobiju potvrdu o položenom ispitu stručne osposobljenosti, odnosno sertifikat koji izdaje nadležno ministarstvo“, navode iz SNP-a.

Iz SNP-a su rekli da u Komunalnoj policiji u Nikšiću saznaju da je krajem februara svega šest ili sedam službenika položilo neophodne ispite. „Međutim, oni još nijesu dobili ovlašćenja, kako bi mogli preduzimati sve mjere predviđene zakonom“.

„Što znači da službenici Komunalne policije već šesti mjesec nemaju nikakvih ovlašćenja kako bi mogli represivno djelovati na počinioce prekršaja u svim oblastima gdje vrše inspekcijski nadzor, odnosno ne mogu podnositi prijave i izdavati prekršajne naloge za učinjene prekršaje, zatvarati poslovne objekte, uklanjati-rušiti bespravno podignute objekte i niz drugih poslova za koje su do 3. oktobra prošle godine imali ovlašćenja“, kaže se u saopštenju.

Iz SNP-a navode da, međutim, Komunalna policija u Nikšiću upravo od oktobra prošle godine radi kao nikada do sada.

„Ako samo izvršimo uvid u izvještaje o radu ove službe vidjećemo da je ona godišnje imala po par desetina podnesenih prijava ili izrečenih novčanih kazni, a dok je samo u proteklih pet mjeseci imala nekoliko hiljada izdatih prekršajnih naloga, i to isključivo zbog nepoštovanja pravila parkiranja na obilježenim parking prostorima, kao i nedozvoljenog parkiranja na trotoarima“, rekli su iz SNP-a.

Takvim činom, kako su rekli, došlo je do grube povrede zakona Crne Gore, kao i do zloupotrebe položaja službenika Komunalne policije.

„Ni u kom slučaju nema opravdanja za ponašanje Komunalne policije radi preduzimanja represivnih mjera u ovom slučaju, bez obzira što je parkiranje vozila u gradu, pored drugih, problem koji datira decenijski, a pogotovu što do sada od strane iste nikada nijesu preduzimate bilo kakve mjere radi rješavanja ovog problema, pa i onda kada su i imali ovlašćenja da to urade“, kazali su iz SNP-a.

Očigledno je, dodaju iz te stranke, lokalnoj upravi u nedostatku sredstava i drugih realnih mogućnosti, zbog poznate situacije u privredi i gradu, jedino preostalo na takav način i to nezakonito popunjavati rupe u budžetu.

„Pozivamo nadležno Tužilaštvo da ispitaju navode iz ovog saopštenja i da protiv nalogodavaca ovog krivičnog djela preduzmu zakonom predviđene mjere. Ukoliko se nadležni ubrzo ne oglase po ovom pitanju, SNP će u cilju poštovanja zakona i Ustava Crne Gore podnijeti krivične prijave protiv svih odgovornih“, rekli su iz SNP-a.

Oni traže i od predsjednika Opštine Nikšić, Veselina Grbovića, da nezakonito naplaćen novac bude vraćen građanima i privrednim subjektima. „Tamo gdje je to moguće, a da tamo gdje to nije moguće i gdje se oštećena strana ne bude javila za povraćaj sredstava, ona uplate u dobrotvorne svrhe“.

Bonus video: