Herceg Novi: Blokiran rad JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju

Iako najavljen, niko nije imenovan za vd direktora Dnevnog centra, a Kosić je „zbog stresa i iscrpljenosti otišla na odmor, prije toga imenovavši zaposlenog koji će je mijenjati za vrijeme njene odsutnosti
234 pregleda 0 komentar(a)
Dragica Kosić, Foto: Slavica Kosić
Dragica Kosić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.03.2016. 12:04h

Direktorica JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Dragica Kosić tvrdi da je blokran rad te ustanove, a ona izložena neviđenom pritisku i mobingu.

Upravni odbor Dnevnog centra je 15 jula prošle godine na mjesto direktora te ustanove, na osnovu javnog konkursa, imenovao dipl socijalnu radnicu Dragicu Kosić na period od četiri godine, na što je saglasnost trebalo da da Skupština opštine Herceg Novi, koja je osnivač Dnevnog centra. Ona je i ranije bila na tom mjestu - od julu 2011 godine, nekoliko mjeseci nakon što je osnovana ta ustanova.

„Kako lokalni parlament ni nakon dva mjeseca nije dao saglasnost na moj izbor , obratila sam se predsjednici i potpredsjedniku Opštine Nataši Aćimović i Draganu Jankoviću i predsjedniku SO Andriji Radmanu sa svom dokumentacijom, da u skladu sa njihovim ovlašćenjima obezbijede kontinuirani rad ustanove, kako bi u skladu sa zakonom mogla potpisivati, isplate , fakture, rješenja i druga akta“, pojasnila je na današnjoj konferenciji za novinare Dragica Kosić.

Odgovora nije bilo do kraja decembra prošle godine, kada je održana konstitutivna sjednica novog saziva Upravnog odbora na kojoj je predsjednik SO tražio da se „ponovi postupak izbora i reizbora direktora, odnosno da se ponovi javni konkurs“.

Predsjednica UO Tamara Vukašinović obavještava predsjednicu Aćimović i predsjednika Radmana da je rok za poništenje (mjesec dana) prošao, kao i da inspekcija rada nije našla nepravilnosti u raspisivanju konkursa.

Radman krajem januara saziva novi sastanak Upravnog odbora Dnevnog centra i tada najavljuje da će osnivač (Opština Herceg Novi) za vršioca dužnosti direktora JU Dnevni centar imenovati pravnika.

„Zbog neprijatnog odnosa prema meni,i povišenog tona kojim mi se obraćao godspodin Radman , tvrdeći da sam neovlašćeno lice , meni je pozlilo i završila sam u Hitnoj pomoći“, kazala je Kosić.

Iako najavljen, niko nije imenovan za vd direktora Dnevnog centra, a Kosić je „zbog stresa i scrpljenosti otišla na odmor, prije toga imnovavši zaposlenog koji će je mijenjati za vrijeme njene odsutnosti“.

Radman 18 februara poziva predsjednicu UO Tamaru Vukašinović „da hitno uvedu u zakonite tokove JU Dnevni centar „ i upozorava na materijalnu i krivičnu odgovornost članova odbora.“ Istovremeno obavještava da Dragica Kosić nije vd direktora, niti ima status ovlašćenog lica, a firmu Benkom koja je obavljala računovodstvene poslove za Dnevni centar, da Kosić više nema ovlašćenja

.“Ovim aktom predsjednik so preuzima na sebe ovlašćenja koja mu po zakonu ne pripadaju, tvrdi Kosić.

U međuvremenu četiri od pet članova Upravnog odbora podnose ostavke.

„Za 30 godina mog rada na poslovima socijalne i dječije zaštite u ustanovama Crne Gore, nisam doživjela ovakvu vrstu pritiska“, zaključuje Kosić koja ističe da nije član nijedne političke partije. Kosić je ompletnu dokumentaciju proslijedila MUP u-Direktoratu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, osnovnom i vrhovnom državnom tužilaštvu i Uporavnom sudu CG.

Predsjednik SO Andrija Radman, negira optužbe

„U skladu sa svojim ovlašćenjima predsjednika SO Herceg Novi, informisao sam i UO JU Dnevni centar, osnovnog državnog tužioca i Dragana Jankovića, tadašnjeg v.d predsjednika Opštine o nezakonitostima i nepravilnostima koje su nesporne u oglašavanju javnog konkursa za izbor direktora.Na vrijeme smo ukazali na ove nezakonistosti, od jula mjeseca, urgirali smo u septembru, pa u novembru,. Zato ne vidim moju odgovornost , već tražim isključivo poštovanje zakona i statuta opštine Herceg Novi“, kazao je Radma. .

Zna li predsjednica Opštine o čemu je riječ

Kosić je od predsjednice opštine Nataše Aćimović tražila da odblokira rad JU Dnevni centar kako „bezbjednost i životi djece ne bi bili ugroženi“. „Smatram da Vi kao neko ko se smatra ovlašćenim licem treba sami da riješite taj tehnički problem sa računovodsvenom firmom“, bio je odgovor predjsednice Opštine.

Bonus video: