U Ministarstvu održivog razvoja i turizma očekuju uspješnu sezonu

"Posebno je važno što se vraćaju veliki turoperatori, ali i otvaranje hotela Hilton kroz nekoliko mjeseci, kao i organizaciji događaja u Porto Montenegru, zbog čega se nadam uspješnoj sezoni“, naveo je Petričević
54 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Foto: Mrt.gov.me
Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Foto: Mrt.gov.me
Ažurirano: 08.03.2016. 12:44h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, prema riječima njegovih predstavnika, radi na prevazilaženju svih otvorenih pitanja u vezi sa pripremom ovogodišnje turističke sezone, kao što unapijeđenje ponude, imidža države i bolje aviodostupnosti, zbog čega očekuju da ona bude uspješna.

Generalni direktor u Ministarstvu za upravljanje turističkom destinacijom, Marko Petričević, rekao je da se radi na poboljšanju vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, unaprijeđenju komunalne higijene kroz sprovođenje projekta Neka bude čisto i saradnju sa opštinama, formiranju štaba operativne akcije Ljeto 2016 čiji je cilj poboljšanje bezbjednosti i sigurnosti građana i turista tokom sezone.

"Radi se, između ostalog, na planu mjera i aktivnosti na pojednostavljenju graničnih procedura za vrijeme turističke sezone, elektronskom sistemu za prijavu i odjavu boravka, unaprijeđenju saobraćajne infrastrukture, intenziviranju kontrole tokom ljetnje sezone, pojačanom inspekcijskom nadzoru putem mobilnih ekipa inspektora uoči sezone koji će kontrolisati ispunjenosti uslova za obavljanje djelatnosti, uslova za postavljanje objekata privremenog karaktera“, rekao je Petričević na konferenciji za novinare.

On je kazao da se radi i na unaprijeđenju ponude i usluga na plažama, otvaranju informativnog punkta u specijalnom rezervatu prirode Tivatska solila, adekvatnu realizaciju procedura zakupa kupališta prema Planu objekata privremnog karaktera u zoni morskog dobra, poboljšanju ponude u nacionalnim parkovima, kao i na promociji turističke ponude i unaprijeđenju imidža Crne Gore.

"Posebno je važno što se vraćaju veliki turoperatori, ali i otvaranje hotela Hilton kroz nekoliko mjeseci, kao i organizaciji događaja u Porto Montenegru, zbog čega se nadam uspješnoj sezoni“, naveo je Petričević.

On je kazao da i pored slabije posjete zimskim centrima zbog nedostatka snijega i loših vremenskih prilika, postoji rast ukupne posjećenosti, što govori da je Crna Gora sve interesantnija destinacija, a planira se intenziviranje rada na razvoju ponude na sjeveru i učvršćivanju percepcije Crne Gore kao zimske turističke denstinacije.

"U januaru je ostvareno 20,2 hiljade dolazaka turista, 3,1 odsto više nego u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Broj ostvarenih noćenja od 84,8 hiljada viši je 13,6 odsto nego u istom mjesecu prošle godine“, podsjetio je Petričević.

Generalni direktor u Ministarstvu za turistički razvoj i standarde, Olivera Brajović, kazala je da je Vlada značajno radila na poboljšanju aviodostupnosti Crne Gore.

"Očekuje nas prva godina saradnje sa easyJat-om sa letovima ka Mančesteru i Londonu, biće otvorene linije prema Tel Avivu i Amsterdamu, a u toku su pregovori sa Fly Dubai-em“, rekla je Brajović.

Vlada, prema njenim riječima, radi na poboljšanju poslovnog ambijenta kako bi podstakli investitore, kako domaće, tako i strane.

"Ministarstvo je u prethodnom periodu radilo na stvaranju povoljnog ambijenta za privlačenje investicija u turizmu, kako direktno mijenjajući zakonsku regulativu, tako i indirektno, kroz saradnju sa drugim organima uprave, čija zakonska regulativa utiče na razvoj turizma“, precizirala je Brajović.

U vezi sa tim, u 2013. godini donešene su izmjene Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, kojim je ukinuta obaveza plaćanja komunalnih doprinosa za gradnju hotela kategorine četiri i pet zvjezdica.

"Uvođenjem tih mjera, pojavilo se veliko interesovanje za razvijanje projekata za izgradnju visokokategorisanih hotela, kao i za rekonstrukciju postojećih u cilju podizanja nivoa kategorije hotela“, dodala je Brajović.

U posljednjih četiri godine vrijednost investicija u visokokvalitetni turizam bilježi, kako je kazala, evidentan rast. Vrijednost investicija u male i srednje hotele iznosila je 204,07 miliona eura. Trend ulaganja se nastavio u prošloj godini kada je izdato 17 građevinskih dozvola za male i srednje hotele, a planirana vrijednost investicija iznosi 44,9 miliona eura.

Ona je navela i da je, nakon što je otpisan aneks za hotel As u Perazića dolu, investitor do decembra prošle godine trebalo da uloži 15 miliona eura, a uložio je 5,5 miliona eura zbog čega je Vlada donijela odluku o raskidu ugovora.

"Ministarstvo je obavijestilo investitora i pokrenulo postupak naplate priložene bankarske garancije, koja nije valjana, zbog čega je Ministarstvo obavijestilo tužioca o tome i podnijelo krivičnu prijavu protiv šest osoba“, rekla je Brajović.

Prema njenim riječima, za Centar za odmor, rekreaciju Igalo potpisan je aneks ugovora sa investotorima u koji je investirano oko sedam miliona eura, dok je za hotele Planinka i Jezera u toku postupak za raskid ugovora.

"Ove godine je kapitalnim budžetom planirano sedam miliona eura za unaprijeđenje infrastrukture na sjeveru. Kapitalnim budžetom za područje Bjelasice i Komova do 2020. godine predviđeno 40 miliona eura, a za čitav sjever blizu 100 miliona eura“, podsjetila je Brajović.

Direktor Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić, navela je da su, pored obogaćivanja ponude kada su u pitanju novi sadržaji i kvalitet smještajnih kapaciteta.

"Imali smo uspješnu rekordnu prošlu godinu, sa aspekta posjećenosti i prihoda. Imajući u vidu situaciju kakva je sad, kao i buking, tako da možemo očekivati i ovu uspješnu predsezonu i samim tim i sezonu“, ocijenila je Radak Kukavičić.

Ona je precizirala da je su sa promo aktivnostima krenuli sajmom u Parizu, kao i tržištima Austrije, Velike Britanije, Istanbula i Holandije.

"Pored tih tržišta, aktivirali smo aktivnosti za tržište Njemačke, a pred nama su sajmovi u Moskvi i regionu“, rekla je Radak Kukavičić.

Ona je kazala da su realizovali radionice Business to business, online kampanja, kao i studijske posjete turoperatora i novinara koji pišu o Crnoj Gori.

Ona je, odgovarajući na pitanje kako će nezavršeni radovi na magistralnom putu Budva-Podgorica uticati na sezonu, kazala da je činjenica da se građevinska i turistička sezona poklapaju, ali da postoji zadovoljstvo što se realizuje mnogo infrastrukturnih projekata.

"Vjerujemo da će svi ti radovi biti završeni u planiranim rokovima“, rekla je Radak Kukavičić.

Ona je navela i da Crna Gora prati situaciju kada su u pitanju migracije izbjeglica, pri čemu trenutno ne postoji problem te vrste.

"Vlada je pokazala spremnost da se uključi ako Crna Gora bude dio te priče. Vjerujemo da će se u širokom dijalogu članica EU taj problem biti prevaziđen i da neće uticati na sezone u svim turističkim destinacijama“, dodala je Radak Kukavičić.

Bonus video: