Socijaldemokrate: Nastavićemo da afirmišemo ulogu žene

"Poštujući ženu i dajući joj onaj značaj u društvu koji ona zaslužuje, stvaramo uslove za razvoj stabilne zajednice koja neće počivati na nejednakosti i marginalizaciji, već na solidarnosti i pravdi"
157 pregleda 2 komentar(a)
ruže, cvijeće, Foto: Shutterstock.com
ruže, cvijeće, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.03.2016. 11:14h

Socijaldemokrate Crne Gore su, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, svim građankama uputile najsrdačnije čestitke, naglasivši da je 8. mart simbol društvenih, ekonomskih i političkih uspjeha žena i borbe za njihova veća prava, da je ovaj datum mnogo više od pukog praznika cvijeća i darivanja, kao i da je više nego ikad, važno podsjetiti kako sva prava koja žene imaju, nisu bila prosto "data", nego su se za njih morale izboriti.

Iz SD-a podsjećaju na to da žene nijesu čekale da se neko drugi bori i odlučuje u njihovo ime već su pokazale namjeru da krenu u ostvarivanje svojih ciljeva.

"Poštujući ženu i dajući joj onaj značaj u društvu koji ona zaslužuje, stvaramo uslove za razvoj stabilne zajednice koja neće počivati na nejednakosti i marginalizaciji, već na solidarnosti i pravdi. Na takvim socijaldemokratskim temeljima stvaraćemo društvo koje će uvažiti nju kao individuu i cijeniti svaku njenu ulogu. Na tom putu, naši napori će biti usmjereni na to da žene imaju odnos savezništva sa muškarcima, koji treba da im pruže podršku i budu oslonac, a ne prepreka u ostvarivanju njihovih prava", poručuju Socijaldemokrate.

U čestitki se ističe da je svakoj zdravoj i razvijenoj zajednici potrebna slobodna,ekonomski nezavisna, obrazovana žena koja ima sve mogućnosti da se ostvari u onoj profesiji koju sama odabere, na način na koji to ona želi. SD navodi i da ukoliko crnogorsko društvo teži ravnopravnosti, onda se mora težiti i stvaranju svih preduslova kako bi se ta ravnopravnost zaista vidjela i u praksi.

"Kao i do sada, Socijaldemokrate će nastaviti da afirmišu ulogu žene, prevashodno kroz program snažnog ekonomskog razvoja u oblasti podsticanja ženskog preduzetništva, i da istrajno doprinose da se napravi otklon od nametnutih stereotipa i počne konkretnije raditi na prevazilaženju problema u onim oblastima u kojim se osjeća najviše nejednakosti. Ovo je dan kada sagledavamo koliko smo kao država postigli u ovom pogledu, ali i šta je to na čemu moramo raditi bolje i intenzivnije. Stoga, u želji da svake godine napravimo po barem jedan značajan korak u ostvarivanju ženskih prava, još jednom svim ženama čestitamo 8. mart", zaključuje se u čestitki.

Bonus video: