Stižu plate prosvjetarima

Sredstva za plate su obezbijeđena, tvrde u Ministarstvu
96 pregleda 4 komentar(a)
OŠ Štampar Makarije, Foto: Arhiva Vijesti
OŠ Štampar Makarije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.03.2016. 07:52h

Obračun zarada zaposlenima u obrazovno-vaspitnim ustanovama, kako je saopšteno “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete, danas će biti dostavljen Ministarstvu finansija, nakon čega će se obaviti i isplata zarada.

Zaposlenima u prosvjeti je kasnila plata, koja je trebalo da bude uvećana za 5,5 procenata.

“Sredstva za zarade zaposlenima u obrazovno-vaspitnim ustanovama su obezbijeđena, a do kašnjenja je došlo usljed novog obračuna zbog stupanja na sangu Granskog kolektivnog ugovora 17. februara ove godine”, kazali su iz Ministarstva.

Time će prosvjetari dobiti povišicu, ali ne na cijelu platu, već će ona biti uračunata od 17. februara. Granski kolektivni ugovor su potpisali ministar prosvjete Predrag Bošković i predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević.

Njime je, između ostalog, predviđeno povećanje zarada zaposlenima u toj oblasti za oko pet i po odsto. Povećanje zaposlenima u prosveti, kako je tada najavljeno, biće uračunato već u februarsku zaradu.

Uprkos zvaničnom obrazloženju da zarada kasni zbog novog obračuna na kojem je insistiralo Ministarstvo finansija, Pavićević je ranije “Vijestima” kazao da plata nije legla jer nema para.

On kaže da su resoru Radoja Žugića, zbog besparice u budžetu, stopirali isplatu zarada i poslali uputstvo da se plata obračuna iz dva dijela.

Na pitanje zbog čega kasne plate u prosvjeti, kada će biti isplaćene i da li je problem zbog kojeg plata kasni novi obračun plata iz Ministarstva finansija nisu konkretno odgovorili.

“Za odgovor na Vaš upit, upućujemo Vas na Ministarstvo prosvjete, imajući u vidu da ovo ministarstvo vrši isplate shodno obračunima resornih ministarstava”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Bonus video: