Baranka tuži "Morsko dobro” zbog zakupa

Plaža u Čanju čiji je bila zakupac odjednom prekategorisana iz javnog u hotelsko kupalište
10 komentar(a)
Čanj, Foto: Radomir Petrić
Čanj, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 08.03.2016. 07:02h

Baranka Z. B. najavila je da će tužiti “Morsko dobro” zbog toga što su plažu čiji je bila zakupac prekategorisali iz javnog u hotelsko kupalište.

Njen pravni zastupnik, advokatica Zorica Đukanović uložila je prigovor na odluku JP “Morsko dobro”, najavljujući i tužbu zbog naknade štete i izgubljene dobiti. Baranka je bila zakupac plaže 2B u Čanju, a prošle godine potpisala je ugovor sa "Morskim dobrom", sa mogućnošću produžetka na dvije godine.

Prije par dana od tog preduzeća dobila je dopis, u kome joj traže da u roku od pet dana dostavi dokaz da je vlasnik ili zakupac hotela u zaleđu plaže, kako bi mogla da produži ugovor.

Takva odluka stigla je, navodno, nakon što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izmijenilo Plan objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra za 2016-2018. godinu.

Na osnovu tog plana, JP “Morsko dobro” Baranki je tražilo dokaz o vlasništvu nad hotelom ili zakupu, ali i još niz dokaza.

Advokatica Đukanović je u prigovoru dostavljenom Morskom dobru optužila to preduzeće da postupaju nezakonito, jer je njen klijent ispunio sve obaveze predviđene ugovorom.

"Imajući u vidu da je korisnik ispunio sve obaveze predviđene Ugovorom, te da Ugovor nije jednostrano ili sporazumno raskinut, da protiv korisnika nije pokrenut sudski postupak, niti je pak aktivirana činidbena garancija ponude, a predmetna lokacija je sadržana u planu objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra, to je Vaš zahtjev za dostavu dokaza o ispunjavanju uslova nezakonit, jer je kupalište označeno kao 2B u Čanju prekategorisano iz 'javnog uređenog' u 'hotelsko uređeno' za period od 2016. do 2018. godine, što nije u skladu ni sa jednom odredbom Ugovora”, napisala je Đukanovićeva u prigovoru.

Ona je ocijenila da promjena kategorije ukazuje da JPMD svjesno krši potpisani ugovor “i vjerovatno ovo kupalište omogućava na korišćenje nekom drugom korisniku”.

“Pritom zanemaruje činjenicu da je sadašnji korisnik u predmetno kupalište uložio znatna materijalna sredstva”, napisala je Đukanovićeva u prigovoru.

Dodala je da je zbog takvog ponašanja “Morskog dobra” moguće i eventualno pokretanje pitanja krivične odgovornosti, jer je Javno preduzeće znalo, i bilo svjesno da izmijenjenim uslovima krši ugovor.

Iz tog preduzeća “Vijestima” nijesu konkretno odgovorili na pitanje ko je i kada sačinio i usvojio Plan objekata privremenog karaktera za Opštinu Bar.

“Odgovor na ovo pitanje možete pronaći na linku http://www.morskodobro.com/index.php/korienje-morskog-dobra/privremeni-objekti. Plan objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra za 2016-2018. godinu možete pronaći i na veb stranici Ministarstva”, piše u njihovom odgovoru.

Na njihovoj stranici pojašnjeno je da se privremeni objekti u zoni morskog dobra ustupaju na korišćenje u skladu sa Planom.

Bonus video: