MONDEM program: Uništeno 47,74 tona viškova naoružanja

57 pregleda 0 komentar(a)
Mondem program, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Mondem program, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 07.03.2016. 21:11h

MONDEM programom prošle godine uništeno je 47,74 tona viškova naoružanja i značajno unaprijeđena bezbjednost vojnog skladišta „Brezovik, ocijenio je Nadzorni odbor tog programa.

Danas je u Ministarstvu odbrane održan sastanak Nadzornog odbora MONDEM programa, kome su prisustvovali resorni ministar Milica Pejanović Đurišić, stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori Fiona Mekluni, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gor Janina Hrebičkova i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić.

Iz tog resora su kazali da je na sastanku usvojen Izvještaj o realizaciji MONDEM programa za prošlu godinu.

“Prošle godine u okviru ovog programa uništeno je 47,74 tona viškova naoružanja, a značajno je unaprijeđena i bezbjednost vojnog skladišta „Brezovik“, navodi se u saopštenju .

Razmatrani su, kako se dodaje, planovi sprovođenja sljedećih faza uništenja viška municije i unapređenja bezbjednosti skladišta municije i naoružanja, čija će dinamika realizacije zavisiti od raspoloživih finansijskih sredstva.

“Nadzorni odbor MONDEM programa je ocijenio uspješnim realizovane aktivnosti, ističući da je MONDEM program značajno doprinio bezbjednom rješavanju viška municije u Crnoj Gori. Naglašena je činjenica da je, do sada, kroz ovaj program ukupno uništeno 1542 tone viška municije, što čini oko 80 odsto od planiranih količina za uništenje”, kazali su iz Ministrastva.

Oni su kazali da je, konstatujući dobru međusobnu podršku i koordinaciju, realizovanu kroz partnerski odnos i posvećenost implementaciji MONDEM Programa između Ministarstva odbrane, misija OEBS-a i UNDP-a u Crnoj Gori, dogovoreno da se primjena MONDEM programa produži do kraja naredne godine, radi obezbjeđivanja neophodnih sredstava za realizaciju svih planiranih aktivnosti.

Bonus video: