Koliko se djece zloupotrebljava prosjačenjem?

Problem je, priznaju nadležni, to sto se o prosjačenju malo zna i govori u Crnoj Gori. Otežavajuća okolnost za praćenje djece koja prose je ta sto su ona najčesće pravno nevidljiva, odnosno nijesu upisana u knjigu rođenih
89 pregleda 3 komentar(a)
Prosjačenje, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Prosjačenje, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 07.03.2016. 20:22h

U Crnoj Gori i dalje ne postoje zvanični podaci o tome koliko djece se zloupotrebljava prosjačenjem. Samim tim nema ni podataka o eventualnim kaznama za one koji ih na taj način zlostavljaju. Na rješavanje tog velikog problema pozvali su nadležni i civilni sektor sa konferencije u Podgorici, upozoravajući da djeca koja prose ostaju uskraćena za mnoga prava, među kojima je najteže to što ne idu u školu.

Kada, na ovaj način, traže neki cent ispred prodavnice, na semaforima, parkingu, uopšte na ulici, djeca su zloupotrijebljena i policija, u saradnji sa centrima za socijalni rad, treba da ih smjesti u neko sklonište.

U Podgorici to se dešava u Centru za djecu i mlade Ljubović.

"Prvo ih okupamo, sredimo, dovedemo u red, obučemo, obujemo, prehranimo, ukoliko postoje neke potrebe za intervencijom obezbijedi im se ta primarna zdravstvena zaštita, obavijestimo matični centar za socijalni rad, koji obavijesti roditelje – roditelji odvedu tu djecu uz pisanu saglasnost Centra. Da li je to rješenje za ovaj problem – nije. Poslije odvođenja i vraćanja u porodicu, dešava se da ih sjutradan posle toga nađete na istom tom mjestu, ili je možda samo promijenilo lokaciju", kazao je Novo Vukićević iz Centra za mlade Ljubović.

Problem je, priznaju nadležni, to sto se o prosjačenju malo zna i govori u Crnoj Gori. Otežavajuća okolnost za praćenje djece koja prose je ta sto su ona najčesće pravno nevidljiva, odnosno nijesu upisana u knjigu rođenih.

"Mi to ne znamo, ili pretpostavljamo na osnovu nekih opstih opservacija i posmatranja, jer svakodnevno se suocavamo sa prosjacima na ulici i uvijek imamo kontakta sa njima", rekla je Mirjana Mirjana Popović iz Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu

Ipak, zbog otežanog praćenja ove djece, ne primjenjuje se ni zakon u smislu kaznjavanja roditelja ili onih koji zlouptrebljavaju djecu na ovaj nacin. U nedostatku zvaničnih podataka, iz Centra Ljubovic saopstili su njhovu statistiku

"U zadnjih 5 godina kroz prihvatnu stanicu naseg Centra proslo je 117 sticenika, korisnika, koji su se zatekli u prosjacenju. Od toga je bio 71 djecak i 46 djevojcica", rekao je Vukićević.

Na osnovu izvještaja UNICEF-a i ostalih međunarodnih organizacija, najčesće prose djeca romske i egipćanske populacija, a ostali uzroci su prinuda, siromaštvo, odsustvo roditelja ili staratelja, zavisnost ili nasilje. Za sve koji imaju dilemu da li daju novac djeci koja prose, iz nevladinih organizacija koje se ovim problemima bave apeluju da to ne čine

"Ako zaista smatrate potrebnim da pomognete tom djetetu da to bude kupovinom necega sto mu moze koristiti u njegovoj ishrani – nista vise od toga jer to vjerujte predstavlja veliki problem i za djecu i za citavo drustvo jer to samo podrazava odnosno stimulise njihov rad i boravak na ulici", rekao je Slavko Milić iz Defendologije CG.

Konferenciju o zloupotrebi djece u svrhu prosjačenja, sa koje je poruceno kako je neophodno da se kompletno drustvo ukljuci u rjesavanje ovog problema, organizvao je Hrišćanski pokret Crne Gore.

Bonus video: