Sabrana iskustva i tekovine rada: Nova knjiga Savjeta za građansku kontrolu policije

„Dokumentovanje policijske prakse predstavlja snažan mehanizam prevencije torture koji svojim kvalitetom i pouzdanošću, sprječava prikrivanje nečovječnog i neprofesionalnog policijskog postupanja kao i nekažnjivost i odsustvo odgovornosti“, kaže se u saopštenju Savjeta.
2 komentar(a)
Aleksandar Saša Zeković
Aleksandar Saša Zeković
Ažurirano: 07.03.2016. 18:16h

Savjet za građansku kontrolu policije objavio je novu knjigu „Policija i primjedbe javnosti: problemi, praksa i perspektive“, u kojoj su sabrana iskustva i tekovine rada tog tijela u protekle dvije godine.

Savjet je, kako su saopštili, i pored svojih ograničenih kapaciteta i resursa, razvio praksu izvještavanja o poštovanju ljudskih prava u Crnoj Gori pri primjeni policijskih ovlašćenja.

„Dokumentovanje policijske prakse predstavlja snažan mehanizam prevencije torture koji svojim kvalitetom i pouzdanošću, sprječava prikrivanje nečovječnog i neprofesionalnog policijskog postupanja kao i nekažnjivost i odsustvo odgovornosti“, kaže se u saopštenju Savjeta.

Kako navode, redovno dokumentovanje policijskog postupanja predstavlja kreiranje zbirke dobre prakse koja može višestruko biti korisna široj javnosti.

Autori knjige su Aleksandar Saša Zeković i Zorana Baćović.

Kroz publikovanje tekovina i prakse Savjeta, dodaje se, doprinosi se kreiranju odgovarajuće nacionalne stručne literature koja će građane, novinare, civilno društvo, policijske službenike, stručnjake, akademsku zajednicu i donosioce odluka voditi kroz brojne praktične situacije, izazove i teškoće koje se javljaju pri funkcionisanju policije i sistema kontrole nad policijom.

„U najnovijoj knjizi zastupljeni su i svi slučajevi koji se odnose se na postupanje policije tokom, građanskih i političkih, protesta u Podgorici, oktobar 2015. godine. U svim do sada kreiranim izvještajima prikupljene su i predstavljene visoko kvalitetne informacije o svim pojedinačnim slučajevima na kojima je Savjet radio“, dodaje se u saopštenju.

Namjera dokumentovanja policijskog postupanja i odnosa menadžmenta policijske organizacije prema izdatim preporukama je, kako je saopšteno, da se konstruktivno, i argumentovano ukaže na izazove, probleme i opstrukcije, ali i na postignuti napredak i poboljšanja i posebno na, moguće, perspektive daljeg razvoja policije u Crnoj Gori.

„Kroz prezentaciju iskustva i konkretnih slučajeva, na kojima je pažljivo i savjesno, tokom deset minulih godina, radio Savjet za građansku kontrolu policije, može se podstaći, i dodatno argumentovati, diskusija o efektima aktuelnih rješenja ali i o mogućnostima proširenja i snaženja kontrolnih, nadzornih, mehanizama i politika nad crnogorskom policijom“, navodi se u saopštenju.

Primarna uloga Savjeta je, podsjećaju u saopštenju, da postupa po pritužbama, da se bavi prigovorima javnosti u vezi sa policijskom praksom, kulturom, integritetom i primjenom policijskih ovlašćenja.

Knjiga „Policija i primjedbe javnosti: problemi, praksa i perspektive“ dostupna je na sajtu Savjeta, www.kontrolapolicije.me, u rubrici „Publikacije“.

Bonus video: