"Edukacijom građana do iskorijenjavanja homofobije"

“Imali smo praksu da određeni slučajevi u drugim centrima bezbjednosti nijesu procesuirani na pravi način. Ovi koraci predstavljaju jedan pozitivan iskorak koji će dovesti do poboljšanja kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori, pogotovo u Nikšiću, posebno kada je njihova bezbjednost u pitanju”
10 komentar(a)
Stevan Milivojević, Foto: Svetlana Mandić
Stevan Milivojević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.03.2016. 13:07h

Načelnik nikšićkog Centra bezbjednosti Milorad Žižić i direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević potpisali su sporazum „Edukacijom građana do iskorijenjavanja homofobije” koji se odnosi na unaprjeđenje kvaliteta života, bezbjednosti i stvaranje tolerantne atmosfere za život LGBT zajednice u Nikšiću.

Milivojević je pohvalio nikšićki Centar bezbjednosti i istakao da je on jedan od rijetkih koji je gotovo u potpunosti ispoštovao preporuke Savjeta za građansku kontrolu rada policije i drugih sličnih tijela.

“Imali smo praksu da određeni slučajevi u drugim centrima bezbjednosti nijesu procesuirani na pravi način. Ovi koraci predstavljaju jedan pozitivan iskorak koji će dovesti do poboljšanja kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori, pogotovo u Nikšiću, posebno kada je njihova bezbjednost u pitanju”, kazao je Milivojević nakon potpisanog sporazuma.

Potpisana izjava, prema njegovim riječima, omogućava dalju edukaciju kako službenika CB Nikšić, tako i službenika opštine Nikšić, ali i građana, o tome šta je poenta čitave priče oko LGBT povorki, unapređenja kvaliteta života, koje su to situacije u kojima se LGBT osobe osjećaju diskriminisano. Zbog toga će biti organizovane edukativne radionice, tribine, javne debate, gdje će svako imati priliku da iznese svoje mišljenje.

“Biće to prilika da svi zajedno sjednemo i razgovaramo o tome. Aktivosti će biti šireg razmjera jer ćemo uključiti i opštinu, lokalne NVO, akademsku i lokalnu LGBT zajednicu, gdje ćemo pokušati da ujedinjenim snagama pokrenemo taj diskurus”, kazao je Milivojević.

Nije želio da precizira kada bi se parada ponosa mogla organizovati u Nikšiću, ali je istakao da će implementacija sporazuma krenuti čim se stvori mreža svih učesnika i da bi planirane aktivnosti mogle biti realizovane za godinu.

“Naš cilj je da od ove lokalne priče u Nikšiću napravimo jedan modela rada sa ostalim lokalnim zajednicama, naročito u onima u kojima je izražena homofobija”, poručio je Milivojević.

Bonus video: