Liberalna partija: Trg u Podgorici je simbol ideje i borbe za nezavisnost

"Na njemu smo devedesetih godina prošlog vijeka bezbroj puta na našim mitinzima, iz srca i duše, uzvikivali „Hoćemo državu“ i „E viva Montenegro“. Na ovome trgu smo dočekali obnovu crnogorske nezavisnosti, na ovome trgu smo dočekivali i tek ćemo dočekivati naše sportiste sa velikih takmičenja“, rekao je Rabrenović
33 komentar(a)
Jovan Rabrenović, Foto: Lpcg.me
Jovan Rabrenović, Foto: Lpcg.me
Ažurirano: 07.03.2016. 12:51h

Liberalna partija (LP) podržava inicijativu za preimenovanje podgoričkog Trga Republike u Trg nezavisnosti.

Odbornik LP u Skupštini Glavnog grada, Jovan Rabrenović, rekao je da Trg nezavisnosti, kako vjeruje da će se od 11. marta zvati Trg Republike, ima za liberale poseban značaj.

Za taj trg su, kako je naveo, emotivno vezani više nego svi ostali.

"Na njemu smo devedesetih godina prošlog vijeka bezbroj puta na našim mitinzima, iz srca i duše, uzvikivali „Hoćemo državu“ i „E viva Montenegro“. Na ovome trgu smo dočekali obnovu crnogorske nezavisnosti, na ovome trgu smo dočekivali i tek ćemo dočekivati naše sportiste sa velikih takmičenja“, saopštio je on.

Prema riječima Rabrenovića, taj trg je mnogo više od proizvoda borbe jedne generacije za svoju državu, u njemu su sadržani svi oslobodilački ratovi koje je Crna Gora vodila kroz istoriju. „On simbolizuje i Vučji do i Martiniće i Kruse i Mojkovac i Skadar i Bregalnicu“.

"Simbol je vjekovne težnje za očuvanjem nazavisnosti jednog malog naroda koji je svoju slobodu kroz vjekove plaćao skuplje od svih naroda. Simbol je crnogorske nezavisnosti potvrđene na Berlinskom kongresu, posebno je simbol 13. jula 1941. godine i opštenarodnog ustanka protiv okupatora“, dodao je on.

Kako je rekao, svaki crngoorski grad da ima po jedan trg nezavisnosti, opet bi malo bilo.

"Znam da ne možemo svi sa istim emocijama da doživljavamo Crnu Goru i njenu istoriju. Nije svima naša nezavisnost potaman, ali ne moraju baš sa toliko negativnosti dočekivati sve što ide u pravcu obnavljanja identitetskih obilježja ove države“, saopštio je Rabrenović.

Kako je naveo, možda je upravo ovaj trenutak onaj pravi koji će im pomoći da shvate da niko nema rezervnu domovinu. „I da ovu koju dijelimo trebamo praviti da bi generacije poslije nas živjele bez nepotrebnih podjela“.

"Stoga mi je potpuno strana politizacija ovakvih ili sličnih inicijativa, na kraju, ne mogu razumjeti kako se iznova kod jednog manjeg dijela javnosti javlja neodoljiva želja za vraćanje na podjele iz devedesetih. Crna Gora se jednom, na referendumu, izjasnila da želi biti nezavisna i to bi trebalo biti dovoljan argument da je vremenu podjela došao kraj“, poručio je Rabrenović.

Bonus video: