Pozitivna: Žene i vijek poslije proglašenja Dana žena još traže svoja osnovna prava

"Neophodno je ženska prava učiniti vidljivim kako bi generacije koje dolaze imale drugačiju svijest o problemima sa kojima se susreću žene u društvu jer samo ukazivanjem na probleme, rješavanjem i edukacijom možemo učiniti da rodna ravnopravnost postane, ono što i treba da bude, važan segment svakog društva”
91 pregleda 17 komentar(a)
Zorica Martinović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Zorica Martinović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 07.03.2016. 12:30h

I nakon 116 godina od Druge međunarodne konferencije održane u Kopenhagenu kada je predloženo da se 8. mart proglasi Međunarodnim danom žena i 70 godina nakon što su žene Jugoslavije izborile pravo glasa, žene još traže svoja osnovna prava, saopšteno je iz Pozitivne Crne Gore.

Predsjednica Foruma žena te partije, Zorica Martinović, kazala je da su "česta diskriminacija pri zapošljavanju i nejednakost u zaradama činjenice da žene u Crnoj Gori ne uživaju jednaka prava kao i muškarci".

"Zato je neophodno ženska prava učiniti vidljivim", dodala je ona.

Crna Gora je, prema njenim riječima, "usvojila propise za koje se može reći da su najbolji u regionu međutim postignutim u ostvarivanju ženskih ljudskih prava ne možemo biti zadovoljni".

"Postoje zakoni o zabrani deskriminacije i zaštita od nasilja u porodici pa ipak još uvijek nema mjerljivih rezultata”, rekla je Martinović.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori još "dominira patrijarhalno shvatanje da je žena slabiji pol, te ne čudi da imamo često prisutnu diskriminaciju pri zapošljavanju kao i nejednake zarade za isti obavljeni posao".

"Zato je neophodno ženska prava učiniti vidljivim kako bi generacije koje dolaze imale drugačiju svijest o problemima sa kojima se susreću žene u društvu jer samo ukazivanjem na probleme, rješavanjem i edukacijom možemo učiniti da rodna ravnopravnost postane, ono što i treba da bude, važan segment svakog društva”, kazala je Martinović.

Forum žena Pozitivne Crne Gore će, kazala je ona, povodom Međunarodnog praznika žena 8. Marta, sprovesti akciju u crnogorskim gradovima pod nazivom “Neka svaki dan bude TVOJ dan“, kao i uzeti učešće u ženskom parlamentu.

Bonus video: