Bjelopoljac jedan od najboljih studenata Univerziteta u Mičigenu

Jedan je od uspješnijih studenata Grand Valley State University, u američkom gradu Grand Rapids
128 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2016. 19:14h

Bjelopoljac Nikola Gudović jedan je od uspješnijih studenata Grand Valley State University, u američkom gradu Grand Rapids, Mičigen.

Ove studije dvadesetdvogodišnji Bjelopoljac pohađa preko prestižnog U-GRAD Programa, kroz koji prolazi veoma mali broj najboljih studenata, iz Crne Gore i regiona.

Nikola je u Ameriku došao prije tri godine, kao student prve godine Filozofskog fakulteta iz Nikšića.

Za program, koji je trajao godinu dana, a koji je finansirao Stejt department, je saznao preko jedne prezentacije na fakultetu.

Poslije godinu dana njegovi zemljaci su se vratili nazad, dok je on uspio da svoju budućnost veže za Ameriku.

“Grand Valley State University i ostali univerziteti u Americi se zapravo bore ko će da ugosti studente iz U-GRAD Programa, preko koje sam ja dobio školarinu 2013-2014. godine, upravo zbog toga što dolazi mali broj studenata”, kazao je Nikola, koji je na odsjeku za turizam i hotelijerstvo.

Fasciniran odnosom mladih ljudi prema radu

Kada je odlazio za Ameriku, Nikola je očekivao da će ostati godinu dana, kao i njegovi zemljaci i nije ni sanjao da će ga toliko očarati zemlja i da će kao uspješan student moći da svoju budućnost veže za Ameriku.

“Već poslije mjesec dana samo osjećao kao da sam kod kuće. Zato mi nije teško palo odvajanje od porodice i društva, pa je i prilagođavanje novom životu prošlo bez ikakvih problema”, kazao je Nikola.

U slobodno vrijeme Nikola putuje i obilazi veće gradove, Njujork, Čikago, San Francisko, Vašington, Nju Džersi u Americi.

Najviše ga fascinira tačnost, preciznost i radna disciplina Amerikanaca. Posebno ga oduševljavaju mladi ljudi, koji su veoma vrijedni i pored studija, uglavnom rade i neki posao.

Zbog dobrih rezultata dobio stipendiju fakulteta

Nikolu je na univerzitetu najviše fascinirao odnos zaposlenih prema strancima, za koje imaju poseban senzibilitet.

Jedna od takvih osoba je i direktorica Internacionalne studentske kancelarije Kate Stocner, koja voli sve strance, a kroz Nikolu je, kako kaže, zavoljela crnogorsku kulturu i ljude.

Ona je ispričala da je Internacionalnoj kancelariji veoma drago što je Nikola njihov student.

“Gudović je otvoren i iskren mladić i daje veliki doprinos zajednici, kako od svog odsjeka, Internacionalne studentske organizacije, kancelarije za društveni rad, tako do kancelarije za stanovanje i boravak u kampusu. On je jak i odlučan lider u internacionalnoj zajednici, a i šire”, kazala je Stocner i istakla da je kao rezultat akademskih rezultata i uključenosti na kampusu i fakultetu, Padnos internacionalna kancelarija Nikolu nagradila školarinama, koje su pomogle njegovo školovanje.

Ona je sa internacionalnim studentima počela da radi 2001. na Grand Valley State University, a prije toga je radila na Grand Rapids Community College. Odlučila je da se bavi ovim poslom jer smatra da su internacionalni studenti od velikog značaja za njenu zemlju.

“Svi oni zajedno mnogo doprinose ovom društvu i oni su za mene međukulturni prevodioci, ambasadori i diplomate svojih zemalja”, kaže ona.

Grand Valley sada broji više 400 internacionalnih studenata, a fakultet je za više od šest decenija postojanja primio studente iz više od 110 zemalja.

Vjerovatno ostaje u Americi

Mladi Bjelopoljac je trenutno fokusiran na završnu godinu studija i prakse, koja ga očekuje tokom ljeta, i još uvijek ne razmišlja šta će i gdje raditi poslije završenog školovanja.

Svoju budućnost će, kako kaže, vjerovatno vezati za Ameriku, ali ne isključuje mogućnost da svoj radni vijek menadžera u hotelijerstvu započne i negdje na evropskom kontinentu.

“Svejedno, gdje god da budem radio, želim da se odužim svojoj zajednici i državi i da doprinesem njenom razvoju. Trudiću se da predstavljam Crnu Goru kao veliku turističku destinaciju, a rado bih se uključio u razne programe obuke naših hotelijera”, kazao je on i istakao da mu je pomoć u stipendiranju pružila i bjelopoljska Opština i njen predsjednik Aleksandar Žurić.

Galerija

Bonus video: