Institut za javno zdravlje izdao preporuke zbog najavljenog nevremena

Iz IJZ navode da, u zahvaćenim područjima, uslijed obilnih padavina i nevremena može doći do prekida u vodosnabdijevanju, pojave zamućanja ili promjene boje vode, pa stoga treba redovno pratiti informacije koje daju nadležne službe
17 komentar(a)
nevrijeme, Foto: Screenshot (YouTube)
nevrijeme, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 06.03.2016. 17:40h

Institut za javno zdravlje (IJZ) je, povodom najavljenih nepovoljnih vremenskih uslova, dao više preporuka i građanima savjetovao da prate vremensku prognozu i eventualna upozorenja nadležnih službi, kako bi, u skladu sa tim, sproveli aktivnosti.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju saopštio je da se danas i sjutra u centralnom i južnom regionu Crne Gore očekuju nepovoljni vremenski uslovi koji se svrstavaju u kategoriju crvenog meteoalarma.

"Potrebno je pratiti informativne emisije i vremensku prognozu, kao i eventualna upozorenja od strane nadležnih službi kako bi se u skladu sa tim sprovele aktivnosti“, saopšteno je iz IJZ.

Iz IJZ navode da, u zahvaćenim područjima, uslijed obilnih padavina i nevremena može doći do prekida u vodosnabdijevanju, pojave zamućanja ili promjene boje vode, pa stoga treba redovno pratiti informacije koje daju nadležne službe.

"U slučaju da se vodosnabdijevanje vrši iz individualnih vodnih objekata (bunari, lokalni vodovodi i slično), preporuka je da se voda ne koristi za piće do dobijanja laboratorijske potvrde o higijenskoj ispravnosti. Do tada treba koristiti flaširanu vodu ili prokuvavati vodu“, kazali su iz IJZ.

Voda se, kako dodaju, pravilno prokuvava tako što se nakon postignute temperature ključanja ostavi da ključa još deset minuta kako bi se uništile bakterije.

"Ukoliko dođe do plavljenja, neophodno je pojačati održavanje lične higijene, često prati ruke sapunom i higijenski ispravnom vodom (prije jela, nakon upotrebe toaleta, nakon čišćenja otpada i nakon rukovanja artiklima koji su došli u kontakt sa poplavnom ili kanalizacionom vodom)“, kaže se u saopštenju.

Kako dodaju, zdravlje svih kategorija stanovništva može biti ugroženo, a naročito osjetljivih grupa (djeca, starije osobe, hronični bolesnici). „Naročitu pažnju treba obratiti na čistoću ruku kod djece, kao i pranje i dezinfekciju dječjih igračaka“.

"Uslijed smanjenje vidljivosti, grmljavine, vlage na kolovozima i jakog vjetra očekuju se nepovoljni do opasnih uslova za vožnju. Stoga se preporučuje svim učesnicima u saobraćaju koliko je moguće smanjeno izlaganje i povećaju opreznost ukoliko su primorani da borave vani u ovakvim uslovima“, rekli su iz IJZ.

Kako navode, ne treba voziti preko potopljenog kolovoza, obzirom da se ne može ocijeniti stanje kolovoza pod vodom.

"Munje, grmljavina i udari groma nastaju usljed električnog pražnjenja između olujnih oblaka i zemljišta. Ako se može čuti grmljavina, znači da niste na bezbjednoj udaljenosti i da treba odmah naći zaklon jer ne postoji sigurno mjesto na otvorenom tokom oluje“, kaže se u saopštenju IJZ.

Ukoliko nije dostupno sklonište, kako navode, treba ostati u vozilu. „U zatvorenom prostoru izbegavajte kontakt sa metalnim objektima, slavinama, utičnicama, prekidačima i svega ostalog to može sprovesti električnu energiju“.

"Ako ste u automobilu za vrijeme grmljavine, ne parkirajte ispod visokih objekata ili električnih vodova koji bi se mogli srušiti, zatvorite sve prozore na vozilu i izbjegavate dodir sa metalnim djelovima vrata. Ukoliko vas grmljavina zatekne na vodi u čamcu bez kabine, potrebno je što prije doći do obale“, navedeno je u saopštenju.

Kako su rekli iz IJZ, udari jakog vjetra u kombinaciji sa kišom mogu povećati rizik od povrijeđivanja usljed različitih faktora (iščupano drveće, grane, leteći predmeti, električne instalacije i slično).

"U priobalnom području jaki vjetar u kombinaciji sa visokom plimom i talasima, može usloviti lokalizovano plavljenje obale. Stoga se savjetuje izbjegavanje boravka na otvorenom u ovakvim uslovima, a povećana opreznost ukoliko se boravi vani“, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ su rekli da, ukoliko se kao posljedica izlaganja nepovoljnim vemenskim prilikama jave zdravstveni problemi, treba obavezno zatražiti ljekarsku pomoć u najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Bonus video: