Crveni meteo alarm: Moguće poplave i nestanak struje

Metereolog Branko Micev nedavno je najavio da se obilna kiša očekuje i u ponedjeljak, te dodao da su moguće brojne posljedice zbog padavina, pogotovo na putevima u gradskim sredinama
62 pregleda 23 komentar(a)
kiša, saobraćaj, noć, Foto: Shutterstock
kiša, saobraćaj, noć, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.03.2016. 12:04h

Zavod za Hidrometeologoiju i seizmologiju izdao je crveni meteo alarm za centralni i južni dio zemlje, zbog obilnih padavina i jakog vjetra koji se očekuju danas.

Očekuje se da će za 24 časa pasti najmanje 80 litara kiše po metru kvadratnom u centralnom, a u južnom dijelu zemlje 50 litara.

“Moguća su široko rasprostranjenja plavljenja sa značajnim rizikom po zdravlje, kao i mogućnost za evakuacije. Ozbiljni prekidi saobraćaja i gubici struje, prestanak komunikacija i vodosnabdijevanja. Biće opasni uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i plavljenja”, naveli su iz Zavoda.

Za sjever je izdat narandžasti meteo alarm, i očekuju se manje padavine.

Danas se očekuje oblačno vrijeme sa kišom, povremeno pljuskovima i grmljavinom, a u višim planinskim predjelima na sjeveru, ponegdje i susnježica i snijeg.

Očekuju se intenzivnije padavina, prvenstveno u južnim i centralnim predjelima. Vjetar povremeno umjeren do jak, na udare i veoma jak, južnih smjerova.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 4 do 15 stepeni.

Metereolog Branko Micev nedavno je najavio da se obilna kiša očekuje i u ponedjeljak, te dodao da su moguće brojne posljedice zbog padavina, pogotovo na putevima u gradskim sredinama.

“Vrlo je moguće da će doći do porasta vodostaja, što se uglavnom događa tokom jačih kiša, a da li ima opasnosti od poplava - pitanje je za hidrologe“, istakao je Micev.

Zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih uslova, Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova poslao je poziv nadležnim da podignu nivo svoje operativne spremnosti.

"Poziv je poslat svim lokalnim službama zaštite i spašavanja, Direkciji za saobraćaj, Auto-moto savezu Crne Gore, kao i drugim subjektima u sistemu. U pozivu je data detaljna informacija o očekivanim vremenskim prilikama, a poslat je u skladu sa preventivnim aktivnostima koje se sprovode za slučaj nepovoljnih vremenskih prilika. U slučaju da građanima zatreba pomoć, podsjećamo na brojeve hitnih službi i to: 112 (broj za hitne situacije Direktorata za vanredne situacije), 122 (Uprave policije), 123 (službe zaštite i spašavanje) i 124 (Zavod za hitnu medicinsku pomoć)", navodi se u saopštenju Direktorata za vanredne situacije.

Bonus video: