Tivat: Posjećiće stotinak starih stabala

Prvo će, uz pomoć alpinista i specijalne opreme, biti uklonjena tri velika primorska bora starija od 120 godina
1101 pregleda 0 komentar(a)
Tivatska botanička bašta, Foto: Siniša Luković
Tivatska botanička bašta, Foto: Siniša Luković

U velikom Gradskom parku u Tivtu identifikovano je i crvenom bojom obilježeno oko stotinak stabala koja treba ukloniti i zamijenti novim biljkama.

Riječ je o borovima, čempresima, bagremima, lovorima, ali i nekim drugim biljama koje su ili pri kraju životnog vijeka te prijeti njihov pad koji može ugroziti posjetioce, odnosno stablima koja su već osušena ili nepovretno oštećena ili bolesna.

Stabla koja će se ukloniti i zamijeniti, evidentirana su nakon stručne procjene eksperata iz Opštine Tivat i Podgorice, a u skladu sa Katastrom stabala u velikom Gradskom parku iz 2013.

Očekuje se da javnost o predstojećim aktivnostima na zamjeni dijela biljnog fonda gradske botaničke bašte bude obaviještena zvaničnim saopštenjem Odbora za zaštitu velikog Gradskog parka koji je uključen u sve te aktivnosti.

Kako nezvanično sazanjemo, neće se sva obilježena stabla ukloniti odmah, niti će se dozvoliti da se posječena stara i bolesna stabla odmah ne zamijene novim sadnicama, nego će taj posao ići sukcesivno.

Prvo će, uz pomoć alpinista i specijalne opreme, biti uklonjena tri velika primorska bora starija od 120 godina.

Bonus video: