Prosvjetarima kasni plata jer država nema para

Iz resora Predraga Boškovića istakli su da će zarada biti isplaćena početkom sljedeće sedmice
152 pregleda 32 komentar(a)
OŠ Štampar Makarije, Foto: Luka Zeković
OŠ Štampar Makarije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.03.2016. 07:38h

Zaposlenima u prosvjeti do juče poslijepodne nije isplaćena februarska zarada, koja je trebalo da bude uvećana za 5,5 procenata.

Iz Ministarstva finansija nijesu odgovorili zašto prosvjetarima kasni plata, a iz prosvjetnog resora su saopštili da je razlog “novi obračun”.

Iz resora Predraga Boškovića istakli su da će zarada biti isplaćena početkom sljedeće sedmice.

Pojasnili su da će prosvjetari dobiti povišicu, ali ne na cijelu plate, već će ona biti uračunata od 17. februara, kada je i stupio na snagu novi Granski kolektivni ugovor.

Ugovor su potisali predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević i Bošković.

Uprkos zvaničnom obrazloženju da zarada kasni zbog novog obračuna na kojem je insistriralo Ministarstvo finansija, Pavićević tvrdi da plata nije legla jer nema para.

On kaže da su resoru Radoja Žugića, zbog besparice u budžetu, stopirali isplatu zarada i poslali uputstvo da se plata obračuna iz dva dijela.

“Novi obračun plata dovešće do novog kašnjenja. To je za nas razočarenje, jer nisu imali novca i bilo im je najlakše da nam uskrate to pravo. Budžet koji je usvojen za 2016. važi za čitavu godinu, a ne za osam ili deset mjeseci. Nas nije obavezivao Zakon o zaradama u javnom sektoru, već smo samo na osnovu usvojenog budžeta kojim je to predviđeno, povećanje ugradili u Granski kolektivni ugovor. Da li je to napravilo problem, mi nismo krivi. Ministarstvo finansija uradilo je nešto što nije trebalo. Nisu krivi prosvjetni radnici što ima toliko dubioza i promašaja u budžetu”, kazao je Pavićević “Vijestima”.

Nakon potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora, Bošković je kazao da je to dobra polazna osnova za poboljšanje standarda prosvjetnih radnika. Obećao je i rješavanje stambenih pitanja i isplatu davanja koja u prethodnom kolektivnom ugovoru nisu bila obavezna. Iz Sindikata je ocijenjeno da zarade nijesu adekvatne, ali da su uspjeli da obezbijede neka poboljšanja.

U školama obračunali kako su iz Ministarstva prosvjete rekli

Pavićević kaže da je Ministasrtvo prosvjete svim školama poslalo obavještenje da se obračuna plata za februar po novim koeficijentima.

“Po tom budžetu (za 2016.), sa Ministarstvom prosvjete smo ispregovarali povećanje zarada za 5,5 odsto. Međutim, saznajemo da Ministarstvo finansija ne dozvoljava isplatu za cijeli februar, jer je Granski ugovor stupio na snagu 16. februara, odnosno da se do 16. februara obračunava po starom, a od 16. po novim koeficijantima, iako su škole dobile dopis da urade obračun za cijeli februar. Resorno Ministarstvo je to obradilo i poslalo Trezoru”, kazao je Pavićević.

Bonus video: