Za usaglašavanje sa standardima EU u oblasti životne sredine potrebno 1,43 milijarde eura

“Na današnoj sjednici, Upravni odbor konstatovao da je ostvaren veliki progres u proteklom periodu”, kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Ćehotina, Pljevlja, Životna sredina, Foto: Vijesti
Ćehotina, Pljevlja, Životna sredina, Foto: Vijesti
Ažurirano: 04.03.2016. 17:40h

Za usaglašavanje sa standardima Evropske unije (EU) u oblasti životne sredine potrebno je oko 1,43 milijarde eura, saopšteno je na sjednici Upravnog odbora IPA projekta „Izrada nacionalne strategije aproksimacije za oblast životne sredine”.

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turima (MORT), na sjednici je saopšteno da je završen prvi nacrt Strategije, koji će od sjutra biti na javnoj raspravi.

Iz MORT-a su pojasnili da je cilj Strategije obezbjeđivanje strateškog planiranja procesa aproksimacije koji će stvoriti uslove za unaprjeđenje životne sredine u Crnoj Gori, sa ciljem postizanja održivog razvoja.

“Sa stanovišta procesa pregovora za 27. pregovaračko poglavlje, izrada strategije s akcionim planom predstavlja ispunjavanje početnog mjerila za ovo poglavlje”, kazali su iz tog resora.

Oni su podsjetili da od septembra prošle godine, međuresorna radna grupa koju koordinira MORT, zajedno s ekspertima angažovanim preko IPA projekta, radi na Nacionalnoj strategiji aproksimacije u oblasti životne sredine.

Ministarstvo je uspostavilo Upravni odbor (UO) projekta, kojim predsjedava ministar Branimir Gvozdenović, a članovi su ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, državna sekretarka za životnu sredinu u Ministarstvu, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, državna sekretarka u Ministarstvu finansija, sekretar Ministarstva ekonomije, generalna direktorica u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, NIPAC kancelarije i Delegacije Evropske unije u Podgorici.

“Na današnoj sjednici, Upravni odbor konstatovao da je ostvaren veliki progres u proteklom periodu”, kaže se u saopštenju.

Članovi UO su se saglasili da nacrt strategije predstavlja odličnu podlogu za otvaranje diskusije sa predstavnicima NVO sektora i civilnog društva, a kroz proces konsultacija i javne rasprave očekuje se dodatno unaprjeđenje ovog strateškog dokumenta.

Planirano je da se u okviru javne rasprave održi šest okruglih stolova, i da se poseban značaj da pojedinim podsektorima u okviru sektora životne sredine.

Istaknuta je potreba da sve institucije koje su direktno ili indirektno vezane za oblast životne sredine, ulože dodatan napor kroz učešće na javnim raspravama.

“Konstatovano da će dokument omogućiti planiranje i koordinaciju kontinuiranih i strukturiranih aktivnosti državnih i organa lokalne samouprave u Crnoj Gori nadležnih za zaštitu životne sredine na postizanju usklađenosti s pravnom tekovinom EU za oblast životne sredine i klimatskih promjena”, kaže se u saopštenju.

Gvozdenović je istakao da je ostvaren ozbiljan iskorak izradom strateškog dokumenta, i naglasio da Vlada sektor životne sredine posmatra kao prioritetan što, kako je naveo, potvrđuje izrada jednog takvog dokumenta.

“Prvi put je napravljena makroekonomska analiza koja daje okvir o potrebnim sredstvima za usaglašavanje s pravnom tekovinom EU za oblast životne sredine. Procjena je da je potrebno 1,43 milijarde eura za usaglašavanje sa standardima EU u životnoj sredini”, kazao je Gvozdenović.

Članovi UO usvojili su Prvi nacrt dokumenta, zajedno sa Programom javne rasprave koja će trajati 40 dana, i tokom koje će sve zainteresovane strane biti u prilici da daju komentar i mišljenje na nacrt.

Bonus video: