Kako izdavaoci privatnog smještaja i hotelijeri mogu dobiti ekološke sertifikate

Projekat Razvoja niskokarbonskog turizma pruža podršku kroz obuku ili angažovanje ovlašćenih revizora za izradu pregleda za dodjelu sertifikata, uz preporuke za ispunjavanje određenih kriterijuma, kao i kroz učešće u troškovima sertifikacije i podršku promociji sertifikovanih turističkih objekata, u saradnji sa nacionalnim i lokalnim institucijama
0 komentar(a)
Niskokarbonski turizam, Foto: Slavica Kosić
Niskokarbonski turizam, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.03.2016. 15:13h

Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori (UNDP) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma održali su danas u Gradskoj kafani u Herceg Novom prezentaciju na temu ekološke sertifikacije za izdavaoce privatnog smještaja i hotelijere sa teritorije opštine Herceg Novi.

Prezentacija je realizovana u okviru projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori“, koji finansira Globalni fond za životnu sredinu.

Ekološki sertifikat se dodijeljuje smještajnim objektima na osnovu provjere ispunjenosti seta kriterijuma, kao što su politika zaštite životne sredine, energetska efikasnost, racionalno korišćenje vode i sanitarija, očuvanje kvaliteta vazduha, održivi transport, propisno deponovanje otpada i redukcija ambalažnog otpada. U našoj zemlji su prisutne tri međunarodne sertifikacione šeme: EU eko-znak, Travelife i Green Globe.

Zainteresovani su se informisali o mogućnostima dobijanja sertifikata, koji se dodjeljuje na dobrovoljnoj bazi turističim privrednicima koji promovišu održivi razvoj u turizmu i aktivno učestvuju u očuvanju životne sredine.

Projekat Razvoja niskokarbonskog turizma pruža podršku kroz obuku ili angažovanje ovlašćenih revizora za izradu pregleda za dodjelu sertifikata, uz preporuke za ispunjavanje određenih kriterijuma, kao i kroz učešće u troškovima sertifikacije i podršku promociji sertifikovanih turističkih objekata, u saradnji sa nacionalnim i lokalnim institucijama.

Prezentaciju su održali ovlašćeni revizor EU za eko sertifikate Mišel Bader i koordinatori projekta Viktor Subotić i Ana Pajević-Tošić.

Bonus video: