Poklon dr Relje Živojinovića: U parku Boka 50 novih kvalitetnih sadnica

Živojinoviću ovo nije prva akcija, a poručuje da će i dalje pomagati gradu
156 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2016. 12:13h

Novljanin, poznati oftamolog dr Relja Živojinović.poklonio je i zasadio više od 50 sadnica autohtonih vrsta - agava , kaktusa i cikasa u parku nekadašnjeg hotela Boka.

Njegov motiv za ovakvu akciju, kako je kazao, je ljubav prema Herceg Novom i želja za ljepšim izgledom grada. Živojinoviću ovo nije prva akcija, a poručuje da će i dalje pomagati gradu

Iz Sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine napominju da su posađene sadnice izuzetnog kvaliteta i doprinose hortikulturnom obogaćivanju zelenih površina našeg grada.

Podsjećamo da je formiranje parka otpočelo 1908. godine, zajedno sa gradnjom hotela Boka , a naraskošniji perfiod te zelene oaze u centru grada počinje 30-tih godina prošlog vijeka. Poznati hrvatski prirodoslovac I profesor Zagrebačkog sveučilišta Vale Vouk 1936. godine je posjetio Herceg Novi I za park hotela “Boka”,kazao da je “Botanički vrt Jadrana. U parku se nalazi preko 80 vrsta biljaka, među njima i one koje su bokeljski pomorci donosili iz raznih krajeva svijeta.

Hotel je izgradili srpski biznismeni Nikola Stanković Vladeta Savčić, a poslije Drugogo svjetskog rata je nacionalizovan , upisan kao društvena svojina i dat na na upravljanje HTP Boka. Hotel je oštećen u zemljotresu 1979 godine, godinu dana kasnije i srušen i od tada počinje i propadanje parka. Krajem 2008.

Godine park kao i cijelu imovina HTP , odnosno većinski paket akcija, kupila je kompanija Vektra Boka. Tada je obećano da će hotel Boka biti ponovo izgrađena, a park obnovljen.Nisu izgradili hotel, a nisu zaštitili ni park čije je propadanje nastavljeno.

Istovremeno kćerke Nikole Stankovića - Ljiljana i Zorica, odnosno njihovi nasljednici traže povraćaj parka hotela Boka. Njihov otac je 1940. godine kupio 9.000 akcija Boke i zajedno sa Vladetom Savčićem, koji je imao isti broj akcija, postao većinski vlasnik tog nekada elitnog hotelskog kompleksa.

Galerija

Bonus video: