Parking kao da je bojno polje

Dio prilaza osnovnoj školi asfaltiran je prije pola godine, ali poslije kiša je zbog lošeg kvaliteta asfalta propao
194 pregleda 32 komentar(a)
Parking, Blok 5, Foto: Luka Zeković
Parking, Blok 5, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.03.2016. 07:15h

Parking i prilaz kod Osnovne škole „Štampar Makarije“ u Bloku V u izuzetno su lošem stanju, a poslije svake kiše roditelji i stanari obližnjih zgrada imaju problem da se tu parkiraju.

Rajko Čađenović predsjednik ulaza u Ulici Vijenci Danila Kiša, kazao je da, iako se ovaj makadamski prilaz nekolika puta popravljao, poslije svake kiše propada.

Dio prilaza asfaltiran je prije pola godine, ali nakon kiša je zbog lošeg kvaliteta asfalta propao, rupe su sad veće, a postoji mogućnost oštećenja automobila.

„Naročito je velik problem kada su smjene đaka, kada roditelji dolaze po njih. Tu se skupi i po sto automobila“, rekao je Čađenović.

Dodao je da su stanari pokretali inicijative prema Glavnom gradu, te da im je obećano da će se ovaj problem riješiti.

Do 2007. godine ovaj prostor nije se koristio kao parking, ali sa povećanjem broja automobila, kao i zbog djece koja pohađaju obližnje ustanove, građani su počeli da koriste parking.

Zemljište na kojem se nalazi improvizovani parking je u postupku restitucije.

Andrija Markuš, koji je jedan od onih koji su tražili restituciju pomenutog zemljišta, kazao je da ovaj prostor treba da se uredi, te da se on nije protivio održavanju makadama. Dodao je da je i sam oštetio automobil zbog velikih rupa.

„Svojinski odnosi su jedna stvar, ali problem bi mogao da nastane ako bi se površina asfaltirala, što bi ugrozilo bezbjednost đaka jer bi se vozilo brže“, rekao je Markuš.

Osim kada su kiše, problem za stanare predstavlja, prema riječima jednog od stanara obližnjeg solitera, tokom ljeta, kada automobili podižu veliku prašinu.

Direktorica Osnovne škole „Štampar Makarije“ Milica Stanković, kazala je da su imali pritužbe roditelja u vezi sa ovim parking prostorom, ali da škola ne može da riješi ovo pitanje.

„Zemljište nije u vlasništvu škole, te rješavanje ovog problema nije u našoj nadležnosti“, rekla je Stanković.

Jovanović: Bloku 5 fali parking

Član Glavnog odbora Pokreta za promjene Mladen Jovanović apelovao je na nadležne u Glavnom gradu, da Bloku V, kao „rijetko urbanistički lijepo zaokruženom kvartu“, posvete pažnju. „Zelene površine su neuređene, zapuštene, loše osvijetljene, sa manjkom korpi za otpatke...”, kaže on.

Osim prilaza vrtićima i školama, Jovanović, kao problem mještana Bloka V vidi i u nedostatku parkinga, koji se prema njegovim riječima, neopravdano naplaćuje u stambenom kvartu, dok je izgradnjom tržnog centra „Bazar“ izgubljen ogroman parking prostor.

Bonus video: