"Naknadnom pameću nazvali optužbe da su glavni krivci"

Ministarstvo održivog razvoja “ne upravlja nacionalnim parkovima, već vrši nadzor nad njihovim radom kroz, između ostalog, periodične izvještaje...”
0 komentar(a)
Pogled na Skadarsko jezero s Velje gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pogled na Skadarsko jezero s Velje gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.03.2016. 20:19h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma reagovalo je na tekst “Za haos je krivo Ministarstvo”, u kome predsjednik Odbora za ekonomiju i finansije Aleksandar Damjanović tvrdi da za nalaz Državne revizorske institucije, u kome su utvrđene brojne nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju Javnog preduzeća za nacionalne parkove, najveću odgovornost snosi Ministarstvo.

Reagovanje prenosimo integralno:

“Prvo pitanje koje, čini nam se, bi se javilo kod većine čitalaca predmetnog teksta jeste: zašto novinar nije kontaktirao Ministarstvo kao proglašenog 'ključnog krivca'. Valjda je logično i prije svega profesionalno da, kada se već piše tekst u kome se ova institucija proziva po više osnova, dobijemo priliku da saopštimo odgovor na optužbe. Kako nam je ta mogućnost diskreciono i iz nejasnih motiva uskraćena, prinuđeni smo da se ovim putem obratimo javnosti i odgovorimo na optužbe g. Damjanovića.

Naime, opet smo svjedoci 'naknadne pameti', a kojoj smo svjedočili i ranije od strane poslanika, iako ne u ovom konkretnom slučaju. Postavljamo pitanje da li je sve navedene optužbe o tome da je Ministarstvo glavni krivac za negativan izvještaj DRI na završni račun JP NP Damjanović iznio na mjestu gdje je trebalo, tokom kontrolnog saslušanja na ovu temu, pred Odborom kojim predsjedava? Zašto nije tada na ovaj način okrivio Ministarstvo, zašto nije pitao ministra sve što je mogao da pita, zašto nije konstatovao sve što je u ovom tekstu konstatovao?

Ministarstvo ne upravlja nacionalnim parkovima, već vrši nadzor nad njihovim radom kroz, između ostalog, periodične izveštaje. Šta su mehanizmi kontrole ministarstva? Jedan od mehanizama je interna, unutrašnja kontrola, koja je sprovedena 2015. godine i koja je ukazala na određene nepravilnosti u poslovanju. Ta revizija svakako nije sveobuhvatna kao revizija DRI, ali je i takva kontrola utvrdila nepravilnosti koje su rezultirale davanjem devet preporuka. Takođe, i tada smo Nacionalnim parkovima ukazali na neophodnost sređivanja finansijskog i drugog poslovanja.

Tačno je da transformacija Nacionalnih parkova u privredno društvo još uvijek nije završena. Riječ je o vrlo specifičnom procesu koji će biti zaključen tokom ove godine. Dio relevantne dokumentacije za transformaciju je predat Ministarstvu, o čemu će se Ministarstvo i Vlada ubrzo odrediti. Sastav novog Upravnog odbora će tokom ove nedjelje biti predložen Vladi na imenovanje. Dakle, sistem mora funkcionisati, naročito u fazi implementacije preporuka DRI, kojih je mnogo i koje moraju biti sprovedene do kraja aprila ove godine, i to se ne dovodi u pitanje.

G. Damjanović ističe da Nacionalni parkovi nisu održiv sistem, a mi tvrdimo: naravno da su Nacionalni parkovi održiv sistem. To ukazuju prošlogodišnji rezultati, koji su rekordni: 30 odsto povećanje prihoda i 30 odsto više posjetilaca. G. Damjanović pominje 2014. godinu kao primjer neodrživosti funkcionisanja Parkova, ali se nekako zaboravlja da se upravo tada dešavala potpuna opstrukcija naplate ulaznica u NP “Lovćen” i po tom osnovu u 2014. nije prihodovano između 170-200.000 eura.

Na kraju, i pored informacija koje se plasiraju u javnost bez davanja mogućnosti Ministarstvu da na njih pravovremeno odgovori, nastavićemo da insistiramo na cjelovitom i objektivnom informisanju građana, pa makar kroz reagovanja ove vrste”.

Bonus video: