Green Home: Ugovor za istraživanje nafte i gasa proglašen tajnim dokumentom

Green Home poziva presjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet da organizuje kontrolno saslušanje ministra ekonomije, Vladimira Kavarića, kao i vd direktora Agencije za ugljovodonike, Vladimira Dubljevića
129 pregleda 3 komentar(a)
istraživanje nafte, Foto: Shutterstock.com
istraživanje nafte, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.03.2016. 16:41h

Ministarstvo ekonomije odbacilo je zahtjev NVO “Grin Houm” za uvid u Izvještaj o sprovedenom postupku po javnom pozivu za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika iz podmorja Crne Gore sa Prijedlogom ugovora, proglašavajući te dokumente tajnima.

Ta NVO je je zahtjev uputila u februaru.

“Ne postoji nijedan razlog da se ova dokumentacija proglasi tajnom, posebno jer je riječ o dokumentu kojim se definišu uslovi za dodjelu 30 godišnjeg prava korišćenja prirodnog dobra koje, ukoliko se realizuje, će imati pogubne posljedice za turizam, životnu sredinu i kvalitet života građana”, saopštila je izvršna direktorica “Grin Houma” Nataša Kovačević.

Ona je podsjetila da je vd direktora Agencije za ugljovodonike Vladimir Dubljević na javnoj raspravi u Podgorici izjavio više puta da su Nacrti tih identičnih ugovora dostupni javno na stranici Ministarstva ekonomije.

“Pozivamo ga da objasni zbog čega su sada proglašeni poslovnom tajnom”, kazala je Kovačević.

Ona je navela da istraživanje i proizvodnja nafte i gasa nosi katastrofalne posljedice za Crnu Goru, dok sa druge strane ne postoji nikakva analiza eventualno dostupnih količina nafte.

“Svi nalazi ukazuju da Crna Gora nema kapaciteta nadgledati i kontrolisati proces istraživanja i eventualne proizvodnje, što znači da bi se u slučaju realizacije Ugovora koji je proglašen tajnom, Crna Gora mogla za tri do četiri godine suočiti sa katastrofalnim posljedicama izlivanja nafte i gasa i pomorom živog svijeta u crnogorskom teritorijanom moru. Nema brodova, opreme i ljudstva, kao ni prediktivnih scenarija hazarda za potrebe preventivnog djelovanja i sanacije mogućih šteta od izlivanja nafte i naftnih operacija. Nema odgovora na pitanje koju direktnu korist od projekta će imati lokalno stanovništvo i građanstvo u Crnoj Gori”, kazala je Kovačević.

Zbog toga će, kako je navela, pozvati presjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet da organizuje kontrolno saslušanje ministra ekonomije Vladimira Kavarića i Dubljevića, na kojem bi se otvorila sva sporna pitanja vezana za ugovaranje i plan istraživanja i proizvodnje ugljovodonika.

Ministarstvo demantuje "Grin houm"

Iz Ministarstva su demantovali tvrdnje "Grin Houma", navodeći da će Prijedlozi ugovora za davanje koncesija za istraživanje ugljovodonika u podmorju biti razmatrani u Skupštini , što je definisano i Zakonom o ugljovodonicima.

“Čim Prijedlozi ugovora budu dostavljeni Skupštini Crne Gore, biće dostupni i svi ostalim zainteresovanim javnostima, ali nikako prije toga. Očekujemo da će to biti već narednih dana. Takođe podsjećamo da su Nacrti ugovora, koji se ne razlikuju umnogome od Prijedloga, javni, da se već tri godine nalaze na veb stranici www.petroleum.me i dostupni svakom registrovanom korisniku”, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: