Umrla dva dana nakon porođaja

Porodilja je u “vrlo teškom stanju” primljena u KCCG u ponedjeljak, a preminula je u utorak ujutro
391 pregleda 48 komentar(a)
Ajsela Šutković Agović, Foto: Facebook.com
Ajsela Šutković Agović, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 02.03.2016. 06:54h

Porodilja Ajsela Šutković Agović (40) preminula je juče ujutro, dva dana nakon što je u rožajskom Domu zdravlja rodila zdravog dječaka.

Rezultati obdukcije, koja je urađena juče po nalogu tužilaštva, trebalo bi da budu gotovi za 15 dana.

Ajselu je u nedelju, oko 10.30 časova, porodila doktorka Azra Lukač Bralić.

Članovi porodice kazali su “Vijestima” da je majka kratko u naručju držala prvo svoje dijete, teško 4,5 kilograma. Ubrzo je, kažu, ostala bez svijesti, a nakon izvršene reanimacije u Domu zdravlja, oko 15 sati, prebačena je u beransku bolnicu. Porodilja je, navodno, imala unutrašnje krvarenje, zbog čega je i operisana.

"I dalje je gubila mnogo krvi, pa je primila između 24 i 30 jedinica te tečnosti. Ajsela je većinom bila bez svijesti. Dva puta se kratko budila i tražila da vidi supruga i brata", kazao je "Vijestima" blizak član porodice.

On je rekao da je obdukcija urađena juče oko 13 sati.

Ajsela je u ponedeljak prebačena u KCCG, gdje je i preminula dan kasnije, u 4.30 časova.

Iz KCCG je saopšteno “Vijestima” da je Ajsela iz Rožaja upućena sanitetskim vozilom, u pratnji anesteziologa i anestetičara iz beranske bolnice. Pojasnili su da je "u vrlo teškom stanju" primljena u jedinicu intenzivnog liječenja KCCG u ponedjeljak, u 12.45 časova:

"Bolesnica je primljena u vrlo teškom stanju i pored svih mjera konzervativnog i operativnog liječenja nastupio je smrtni ishod danas u 4.30".

Istakli su da je u skladu sa zakonskom procedurom, naložena i urađena obdukcija.

Članovi porodice kažu da su im ljekari rekli da je Ajsela imala snižene vrijednosti trombocita, zbog čega je bilo teško zaustaviti krvarenje.

"Bila je puna života, beskrajno se radovala bebi koju nije čestito ni vidjela. Redovno je išla na kontrole i sve je bilo u redu. Sada jedino želimo da se do kraja ispitaju okolnosti zbog kojih je umrla...", kazao je član porodice.

Načelnik rožajskog Doma zdravlja Hajran Kalač rekao je da je trudnoću vodila izabrana ginekološkinja Almina Dacić:

"Prema onome što znam, trudnoća i porođaj su protekli uredno. Šta se potom dešavalo, pokazaće obdukcija i struka. Ne želim da bilo šta prejudiciram. Kada nauka kaže svoje, ukoliko je došlo do bilo čije greške, neka svako odgovara za svoje činjenje ili nečinjenje".

Dacićeva je navodno 24. februara Ajseli predložila da se porodi u beranskoj Bolnici, za šta joj je i dala uput. Ona je to odbila jer je više povjerenja imala u rožajske ljekare, tvrde članovi porodice. Smrt službenice suda izazvala je juče šok i nevjericu u Rožajama.

Sanelina smrt još u fioci tužilaštva

Rožajci kažu da ih je Ajselina smrt podsjetila na sugrađanku Sanelu Kujević Murić koja je preminula 17. marta prošle godine, dvadesetak dana poslije porođaja u beranskoj Bolnici.

Obdukcijom je tada utvrđeno da je Sanela umrla uslijed sepse izazvane pucanjem slijepog crijeva. Istraga je pokazala da se porodilja u više navrata, nekoliko dana pred smrt, obraćala Hitnoj pomoći u Rožajama i doktorki Azri Lukač Bralić.

Taj slučaj još je u fioci Višeg tužilaštva u Bijelom Polju.

Tužilaštvo naložilo da se dostave medicinska dokumenta

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva juče je saopšteno da je podgoričko Osnovno državno tužilaštvo, nakon obavještenja dva građanina o smrti porodilje, donijelo naredbu da komisija Centra za patologiju i sudsku medicinu izvrši sudsko-medicinsko vještačenje.

Saopštili su da obdukciji prisustvuje državni tužilac i da je medicinskim ustanovama u kojima se liječila porodilja naloženo da dostave medicinsku dokumentaciju vještacima.

Iz beranske Bolnice juče nijesu odgovorili kada je u tu ustanovu primljena porodilja, u kakvom zdravstvenom stanju je bila, šta su ljekari utvrdili i kada je i zbog čega upućena u KCCG.

Bonus video: