Radulović ignorisao Jelušića, izbrisano šest diskoteka

Šest popularnih diskoteka, od kojih neke postoje već više od dvije decenije, „Trokadero“, „Paris“, „ Ambinete“, „Rafaelo“, „Maltez“ i “Miami“, nisu predviđene u narednih pet godina
14260 pregleda 17 komentar(a)
Odlazi u prošlost: Otvoreni šank “Paris”, Foto: Vuk Lajović
Odlazi u prošlost: Otvoreni šank “Paris”, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.01.2019. 08:23h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma „izbrisalo“ je šest otvorenih šankova, popularnih diskoteka na otvorenom, kao i više lokala brze hrane na glavnom budvanskom šetalištu, koje se nalazi u zoni morskog dobra.

To, između ostalog, piše u Programu privremenih objekata za zonu morskog dobra na području opštine Budve za perod 2019-2023, koji potpisuje ministar Pavle Radulović.

Time je je odbijena inicijativa Javnog preduzeća “Morsko dobro“, na čijem je čelu Predrag Jelušić koje je zajedno sa ugostiteljima i vlasnicima trgovačkih lokala, predložilo da se ti lokali zadrže na strani šetališta prema moru do oktobra 2020, a u međuvremenu da se izradi plansko rješenje za uređenje budvanskog šetališta.

Upravo inicijativa 1+1, dovela je do oštre polemike između Opštine i „Morskog dobra“. Jelušić, inače lider budvanskog DPS-a, je zatražio i mišljenje od lokalne uprave.

Zakupci lokacija i ugostitelji su zatražili od „Morskog dobra“ da im se lokali zadrže, a kao opravdanje iznijeli da godišnje država gubi čak milion eura. Predložili su da se novac koji se ostvaruje od zakupa tih lokacija, za te dvije godine sačuva i preusmjeri na uređenje šetališta, jer uklanjenjem objekata, za ovu sezonu prostor će biti pretvoren u ruglo.

Radulović je, ipak, što se može vidjeti iz dokumenta, praktično izbrisao sve lokale, odnosno ostavio onako kako je bilo u nacrtu Programa.

Tako šest popularnih diskoteka, od kojih neke postoje već više od dvije decenije, „Trokadero“, „Paris“, „ Ambinete“, „Rafaelo“, „Maltez“ i “Miami“, nisu predviđene u narednih pet godina.

„Izbrisano“ je i nekoliko lokala brze hrane, privremeni restorani, kao i prodaja sladoleda i pića iz rashladnih vitrina.

Ostavljeno je nekoliko restorana, ali im je zabranjeno da na strani prema šetalištu, kao što je to bilo prethodnih godina, imaju prodaju pljeskavica i ostalih specijaliteta sa roštilja.

„Privremeni objekti koji su raspoređeni na području morskog dobra veoma su raznoliki po svom obliku, namjeni, primijenjenim materijalima, načinu postavljanja i korišćenja.

Veliki broj postavljenih objekata se mogu okarakterisati kao ’’neprikladni’’ i to iz razloga nefunkcionalnosti za obavljanje djelatnosti ugostiteljstva, trgovine i sl. kao i zbog toga što vrlo često ometaju normalni pješački saobraćaj, vizure prema moru i ne uklapaju se u ambijent.

Jedna od većih negativnih strana ovih objekata je upravo nizak nivo njihove oblikovnosti i uklapanja u ambijent, te su kao takvi u urbanističkom smislu vrlo negativan činilac“, navodi se u Programu privremenih objekata koji je objavljen na sajtu MORT-a.

Kao polazni koncept programa, Radulovićev resor navodi da „ postojanje privremenih objekata nije odlika visokourbanizovane sredine, osim na vrlo rijetkim i zbog nekog razloga posebnim lokacijama“.

„Stoga, dugoročni koncept razvoja područja morskog dobra mora podrazumijevati punu realizaciju urbanističkog uređenja van okvira Programa privremenih objekata, a u skladu sa usvojenim Državnim studijama lokacije i drugim planovima detaljne regulacije”.

„Morsko dobro“ je u više navrata isticalo da je iniciralo uklanjanje oko 80 privremenih objekata duž crnogorske obale koji nisu primjereni najekskluzivnijoj zoni.

„U inicijativi ‘Morskog dobra’ predloženo je i da privremeni objekti na Slovenskoj obali ostanu još 1+1 godinu, dok ne pristupimo uređenju zone koja tek treba da dobije drugačije turističke sadržaje“, saopšteno je nedavno iz ovog javnog preduzeća.

Ministarstvo podržalo Opštinu

Opština Budva je uoči Nove godine donijela svoj Plan privremenih objekata, kojim je sa svoje strane sa šetališta u Budvi, Bečićima, Petrovcu uklonila čak 250 kioska i tezgi.

Ovakva odluka Opštine, koju je podržala kompletna vladajuća koalcija, naišla je na oštru osudu zakupaca, prije svega lokacija na platou Jadranskog sjama.

Njih 40 preduzetnika, koji su držali štandove u okviru manifestacija „Bazar robe široke potrošnje“ svakodnevno protestuju, tražeći da se njihovi privremeni objekti vrate.

Bonus video: