Prisustvo radona biće ispitano u 253 škole i vrtića

„Radon se nakon prvog projekta pokazao kao opasnost o kojoj moramo da vodimo računa, edukujemo građane i da ih redovnim monitoringom javno i transparetno obavještavamo o svim segmentima po bezbjednost i opasnost kada je u pitanju taj gas“
1 komentar(a)
Daliborka Pejović, Foto: Boris Pejović
Daliborka Pejović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.03.2016. 13:54h

U Crnoj Gori u 253 škole i vrtića biće ispitano prisustvo radona, predviđeno je projektom „Procjena i smanjenje radona u crnogorskim školama i vrtićima“, koji je danas potpisan.

Sporazum su potpisali predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva prosvjete, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) i Agencije za zaštitu životne sredine.

Državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma, Daliborka Pejović podsjetila je da je završen prvi projekat „Mapiranje radona u Crnoj Gori“, koji je obuhvatio kuće i stanove, navodeći da se moraju preduzeti mjerljivi i konkretni koraci da bi se saniralo stanje tamo gdje su problemi prepoznati.

„Radon se nakon prvog projekta pokazao kao opasnost o kojoj moramo da vodimo računa, edukujemo građane i da ih redovnim monitoringom javno i transparetno obavještavamo o svim segmentima po bezbjednost i opasnost kada je u pitanju taj gas“, rekla je Pejović.

Novi projekat, kako je navela, treba da obezbijedi istraživanje radona u obrazovnim institucijama, koje su Vlada i druge institucije vezane za taj projekat prepoznali kao ključni prioritet.

Pejović je najavila da će tim koji će raditi na tom projektu, kao i na prethodnom, predvoditi univerzitetski profesor Perko Vukotić.

„Novi partner koji će pomoći u realizaciji projekta je Ministarstvo prosvjete“, istakla je Pejović.

Kako je navela, 253 škole i vrtića biće obuhvaćena skeniranjem stanja o prisustvu koncentracije radona.

„To je blizu 20 odsto crnogorske populacije, što smatram da su impresivni ciljevi za projekat“, kazala je Pejović.

Ona je istakla saradnju sa Agencijom za atomsku energiju iz Beča (IAEA) koja, kako je kazala, pomaže da se ojačaju kapaciteti u državnim institucijama koje se sve više bave problematikom prisustva radioativnog gasa.

Vukotić je kazao da su prioritet bile prostorije u kojima borave djeca jer su ona „najosjetljivija i najvrjednija kategorija društva“, i zbog toga što je velika populacija uključena u obrazovni sistem.

„Predviđeno je da mjerenja sprovedu od septembra ove godine do juna sljedeće“, kazao je Vukotić, navodeći da će rezultati biti objavljeni do kraja sledeće godine.

On je najavio da će, nakon dobijenih rezultata, napraviti poseban Akcioni plan kojim će se smanjiti radon u prostorijama škola i vrtića, u kojima to bude potrebno.

„Planiramo da do 2018 godine uradimo remedijaciju, ozdravljenje uslovaboravka u onim školama i vrtićima u kojima to bude neophodno“, poručio je Vukotić.

On je objasnio da su insrumenti za mjerenje, koji će bit postavljeni u školama, plastični i potpuno bezbjedni.

Sekretar Ministarstva prosvjete, Slobodan Filipović objasnio je da je projektom predviđeno postavljanje četiri do pet hiljada uređaja za mjerenje radona u svim prostorijama u školama i vrtićima.

„Ministarstvo prosvjete će podići svijest oko samog gasa radona, organizovaće radionice i edukovati roditelje i djecu u cilju dobrog sprovođenja ovog projekta“, poručio je Filipović.

Potpredsjednik Crnogorske akadmije nauka i umjetnosti (CANU), Dragan Radonjić kazao je da su pitanja kojima se projekat bavi izuzetno važna za kvalitet života i zdravlje građana.

On je, kako je naveo, zadovoljan što je podignut nivo angažmana i što je sve veći broj participenata u realizaciji projekta.

„Očekujem da će ovo biti praksa koja će se nastaviti u budućnosti“, kazao je Radonjić.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Ervin Spahić, kazao je da bi se tim projektom mogao unaprijediti nacionalni sistem zaštite i zaštititi velika populacija crnogorskog stanovništva.

On je objasnio da je Program sistematskog mjerenja i ispitivanja radioaktivnosti do sada uključivao samo kratkoročna mjerenja do 48 sati i obuhvatio deset do 20 lokacija u Crnoj Gori.

„Ovakva mjerenja ne mogu dati realnu i preciznu sliku kakva je izloženist građana ovom štetnom gasu i iz tog razloga smo krenuli u ovaj projekat“, istakao je Spahić.

Agencija je do sada izvršila u 58 škola što, kako je naveo, nije dovoljno.

„Mislim da ćemo nakon ovoga projekta imati mjerljive rezultate i dati doprinos remedijaciji škola“, kazao je Spahić, dodajući da se nada da će rezultati biti pozitivni.

Oficir IEAE za projektnu saradnju sa Crnom Gorom, Toni Kolgan je kazao da je u Crnoj Gori prepoznat problem koncentracije radona u domovina i njenoj teritoriji, i da je Vlada zbog toga zatražila pomoć te međunarodne organizacije.

„Veoma sam zadovoljan rezultatima koji su do sada urađeni na ovom projektu, i sa tehničkog i sa naučnog aspekta“, kazao je Kolgan, dodajući da se nada da će oni biti dobri kao i u prethodnom projektu.

Projekat finansiraju IAEA i Vlada Crne Gore.

Bonus video: