BiH, CG i Hrvatska zajedno za bolje zdravlje građana, zdraviju životnu sredinu...

"Taj projekat će se realizovati kroz četiri oblasti, a fond koji će biti planiran za ovaj trilateralni program iznosiće blizu 60 miliona eura. To će biti značajna sredstva gdje ćemo sa dobrim projektima moći aplicirati. Mislim da smo zajedno krenuli na vrijeme da vršimo pripreme”
1 komentar(a)
prekogranična saradnja, Foto: Svetlana Mandić
prekogranična saradnja, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.03.2016. 13:14h

Da bi bili spremni za poziv za projekte prekogranične saradnje Hrvatska– Bosna i Hercegovina–Crne Gora, koji uskoro treba da bude raspisan, u Nikšiću su se sastali predstavnici grada pod Trebjesom, Lipika i Garešnice, iz Hrvatske, i Orašja iz Bsne i Hercegovine.

"Taj projekat će se realizovati kroz četiri oblasti, a fond koji će biti planiran za ovaj trilateralni program iznosiće blizu 60 miliona eura. To će biti značajna sredstva gdje ćemo sa dobrim projektima moći aplicirati. Mislim da smo zajedno krenuli na vrijeme da vršimo pripreme”, kazao je menadžer Opštine Nikšić Živko Kecojević.

Pomenute oblasti su zapošljavanje, tržište rada, socijalna uključenost i zdravlje, zatim životna sredina, prevencija rizika i proizvodnja energije, treća oblast je turizam, kulturna i prirodna baština, i četvrta oblast se tiče konkurentnosti i razvoja malog i srednjeg preduzetništva.

Predsjednica SO Nikšić Sonja Nikčević, kazala je da je glavni “krivac” za buduću saradnju pomenuta četiri grada predsjednik Lipika Vinko Kasana koji je prije 29.godina služio vojsku u gradu pod Trebjesom, pa je zbog lijepih uspomena želio i uspostavljanje saradnje.

Nikčević je kazala da su veze sa opštinama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine postojale i ranije, bilo da su u pitanju bratimljenja ili ekonomska i kulturna saradnja.

“Sve nas povezuje težnja da ponovo budemo skupa u zajednici kakve su EU i NATO savez. U tom smislu se podrazumijeva da u toj zajednici susjedi treba da grade za nijansu bliskije odnose”, kazala je Nikčević.

Kasana je kazao da se nada da će pored saradnje na državnom nivou biti uspostavljena i saradnja na kulturnom, sportskom i ekonomskom nivou, što bi bio dobar osnov uspostavljanja normalnih odnosa nakon svih događaja koji su se desili proteklih tridesetak godina.

Velimir Žunac, predsjednik Garešnice, kazao je da već nekoliko godina imaju dobru saradnju sa gradovima u BiH i da buduću trilateralnu saradnju vide kao dobar način za realizaciju projekata od kojih će svi imati koristi.

Prema riječima načelnika Orašja Đura Topića zajednički projekti su i prilika da jedni od drugih uče uz poštovanje svih specifičnosti, kao i da se što prije i što efikasnije počnu primjenjivati standardi EU.

Bonus video: