Podgorica među gradovima koji promovišu alternativne vidove urbanog saobraćaja

Na forumu CIVITAS o Podgorici navode da je "moderan grad, sa puno zelenila", te je Glavni grad pripremio Studiju dugoročnog razvoja gradskog i prigradskog prevoza, prioritetno javnog, kOji se uglavnom odnosi na autobuski prevoz
99 pregleda 6 komentar(a)
biciklistička staza, Foto: Luka Zeković
biciklistička staza, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.03.2016. 13:01h

Glavni grad Podgorica se, ove godine, potpisivanjem Deklaracije priključio evropskoj mreži gradova koji promovišu alternativne vidove urbanog saobraćaja – forumu CIVITAS, saopšteno je iz PG Biroa.

Mreža, kako navode, povezuje gradove koji su zainteresovani za razvoj ambicioznih politika urbane mobilnosti i akcija za čistiji, pristupačniji, energetski efikasan i održiv razvoj u gradovima.

"Glavna svrha mreže CIVINET je učešće u projektima, kao i razmjena iskustava i dobre prakse iz projekata koji se sprovode u okviru programa CIVITAS. Na ovaj način, Podgorica nastavlja sa aktivnostima na priključivanju evropskim i međunarodnim inicijativama i procesima, kao i promocijom planskog razvoja saobraćajne infrastrukture", navodi se u saopštenju PG Biroa.

Na forumu CIVITAS o Podgorici navode da je "moderan grad, sa puno zelenila", te je Glavni grad pripremio Studiju dugoročnog razvoja gradskog i prigradskog prevoza, prioritetno javnog, koji se uglavnom odnosi na autobuski prevoz.

Podgorica, kako dodaju, ima povoljnu klimu i topografske uslove za razvoj biciklizma.

"U Podgorici, kao i u ostalim gradovima Crne Gore, broj biciklista u posljednjih nekoliko godina, ubrzano raste. Grad je izgradio nekoliko manjih i jednu biciklističku stazu dužine 2,8 kilometra. Ove godine, u planu je izgradnja druge staze dužine 2,6 km", navodi se na stranici foruma CIVITIS i dodaje da je u Podgorici razvijena i kultura pješačenja, te da je saobraćajna infrastruktura za pješake "značajno poboljšana izgradnjom prostora prvenstveno namijenjenih njima".

Osim Podgorice, i Nikšić je dio evropske mreže gradova koji promovišu alternativne vidove urbanog sabraćaja.

Opština Nikšić je deklaraciju Mreže CIVITAS foruma potpisala u aprilu, 2014. godine.

CIVITAS je jedna od najvažnijih inicijativa EU koja je uspostavljena 2002.godine i podržava gradove da kreiraju bolje i čistije transporte u urbanim sredinama.

Bonus video: