Nikšić: Humanitarci napravili stanove 1994, Opština sada traži da stanari plaćaju zakup

Lalalotić je istakao da je novi ugovor „produkt samovolje lokalne vlasti“ jer kako ga, smatra on, drugačije definisati ako se njima korisnici stanarskog prava obavezuju da „participaraju u iznosu od sedam eura i održavanje stambenih jedinica u zasad nepoznatom iznosu“
13 komentar(a)
Arsenije Lalatović, Foto: DF
Arsenije Lalatović, Foto: DF
Ažurirano: 01.03.2016. 12:24h

Opštinski odbori Pokreta za promjene i Demokratskog fronta pozvali su nadležne organe da hitno riješe problem stanara četiri zgrade u naselju Humci koju je 1994. godine napravila švajcarska humanitarna organizacija.

Novim ugovorima stanari moraju da plaćaju mjesečni zakup u iznosu od sedam eura, a ugovor o zakupi važi pet godina, uz mogućnost produženja.

"Smatramo da je pritisak i način ophođenja od strane Lokalne uprave prema građanima, koji su većinom u stanju socijalne potrebe krajnje nekorektan i ponižavajući, što naše sugrađane dovodi u još više beznadežniji i još više ponižavajući polažaj“, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao Arsenije Lalatović, odbornik DF-a iz redova PzP-a.

Lalatović je istakao da je novi ugovor „produkt samovolje lokalne vlasti“ jer kako ga, smatra on, drugačije definisati ako se njima korisnici stanarskog prava obavezuju da „participaraju u iznosu od sedam eura i održavanje stambenih jedinica u zasad nepoznatom iznosu“.

"Zanima nas kako to da se nijesu sjetili stanara u prethodne 22 godine osim u momentima kada im je kroz ucjenjivačke mehanizme trebao glas od naših sugrađana, pa bi bilo dobro da objasne javnosti što su učinjeli našim sugrađanima u cilju njihovog kvalitetnijeg života“, poručio je Lalatović.

On je pozvao Lokalnu upravu da u cilju transparentnosti, daju na uvid javnosti ugovor sklopljen 4.oktobra 1994. između Švajcarske humanitarne organizacije (SDR), (koja je finansirala izgradnju sva četiri objekta), Visokog komesarijata za izbjeglice i opštine Nikšić.

"Osnovna klauzula tog ugovora glasi da se kriterijumi stanovanja ne mogu mijenjati bez potpisa i saglasnosti sva tri ugovarača. Taj ugovor bi pokazao i obaveze Opštine prema ugovaračima koje je trebala da ispuni, poput komunalne infrastrukture, prilaza, trotoara, parkinga, a od kojih je većina obaveza ostala mrtvo slovo na papiru“, istakao je Lalatović i poručio da će kada preuzmu vlast poništiti sve "štetne ugovore i da će biti servis građana".

Bonus video: