Fali vakcina za žutu groznicu

Vakcina je obavezna za građane koji putuju u državu u kojoj je registrovana žuta groznica, ili koja zahtijeva vakcinaciju protiv te bolesti
186 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2016. 06:29h

Domovi zdravlja ostali su bez vakcine protiv žute groznice, koju obavezno primaju građani koji putuju u zemlje gdje je rasprostranjena ta tropska bolest.

Zbog nestašice su putnici, među kojima je najviše pomoraca, prinuđeni da čekaju isporuku vakcine, koja bi trebalo da stigne za nekoliko dana.

Iz "Montefarma" je saopšteno "Vijestima" da vakcine, po tenderu, treba da dobiju sjutra.

Naglasili su da će ih biti u dovoljnim količinama i da će domovima zdravlja da budu isporučene do 4. ili 5. marta.

Prema podacima iz tendera, ukupno 660 doza vakcine protiv žute groznice, vrijednosti 15.810 eura, treba da isporuči "Farmalab".

Po Pravilniku Ministarstva zdravlja, vakcina je obavezna za građane koji putuju u zemlju u kojoj postoji žuta groznica, ili koja zahtijeva vakcinaciju protiv te bolesti.

Piše da se vakciniše jednom dozom najkasnije 10 dana prije polaska na putovanje, dok se revakcinacija sprovodi poslije 10 godina.

Pojedine zemlje u Južnoj Americi traže dokaz da je osoba vakcinisana protiv žute groznice koju, kao i virus ziku, prenose komarci iz roda Aedes.

"Montefarm" je prošle sedmice potpisao ugovore sa veledrogerijama "Farmalab" i "Glosarij" radi nabavke svih neophodnih vakcina.

Ta zdravstvena ustanova je godišnjim tenderom tražila ukupno 13 vakcina, među kojima spadaju i one za obaveznu imunizaciju djece, protiv tetanusa, bjesnila...

Isporuka novih količina vakcina protiv hepatisa B za djecu i odrasle će kasniti, jer "Montefarmu" nije dostavljena nijedna ispravna ponuda.

Bonus video: