Žabljak: Na skupu učestuje 200 stručnjaka iz Rusije, Italije i regiona

Radulović je, kao teme skupa, posebno istakao Inovativna rješenja prvog BIO ICT centra izvrsnosti u Crnoj Gori
159 pregleda 0 komentar(a)
Informacione tehnologije 2016, Foto: Obrad Pješivac
Informacione tehnologije 2016, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 29.02.2016. 12:14h

Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore organizuje XXI naučno-stručni skup „Informacione tehnologije 2016” koji će se, po tradiciji, održati na Žabljaku od 29. februara do 05. marta.

Za skup, na kome učestuje oko 200 stručnjaka iz Rusije, Italije, Makedonije, Srbije, BiH i Crne Gore prijavljen je 51 rad, kaže Milovan Radulović, profesor na ETF Crne Gore i član organizacionog odbora skupa.

“Cilj Skupa je sveobuhvatno i multidisciplinarno sagledavanje aktuelnosti u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija kroz prezentacije originalnih autorskih radova, projektnih rješenja, aktuelnih tema i inovacija. Organizator se trudio da, pored rada na recenziranju i klasifikaciji autorskih radova, odaberu teme plenarnih predavanja, panela okruglih stolova i radionica, uz izbor relevantnih učesnika, kako bi se na konferenciji razmatrali najaktuelniji momenti u razvoju ICT-a. Sa posebnim zadovoljstvom najavljujemo prezentacije istraživanja i inovativnih rješenja prvog BIO-ICT centra izvrsnosti u Crnoj Gori koji je suorganizator ovogodišnje konferencije. Imajući u vidu značaj, rezultate i multidisciplinarnu orjentaciju BIO-ICT projekta biće upriličen i okrugli sto na temu “Bioinformatika – stvarnost i budućnost u Crnoj Gori“. Učešće u radu i pokrovteljstvo nad konferencijom uzeće i Minstarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije i Ministarstvo nauke, kao i značajan broj domaćih kompanija,” kaže Radulović.

Radulović je, kao teme skupa, posebno istakao Inovativna rješenja prvog BIO ICT centra izvrsnosti u Crnoj Gori; IoT Cloud rješenja za potrebe BIOICT-a; Biomonitoring školjki; Smart Specialization strategic development; Smart and Precision Agriculture i A New Approach to the Delivery of Public Services Through the Use of Cloud Computing.

“Nastavak dobre prakse od prošle godine je aktivno uključivanje studentske populacije u radu konferencije organizovanjem aktivnosti posvećenih studentima. Zajedno sa studentskim asosijacijama sva tri crnogorska univerziteta organizovan je dolazak studenata i njihovo aktivno učešće u programu koji se sastoji od niza prezentacija i predavanja poput Konkursa za nacionalne stipendije za izvrsnost za sufinansiranje master, PhD i postdoktorskih studija u inostranstvu; Green ICT; "Bee Happy" - Prvi hardverski startup iz Crne Gore; Digitalizuj.me, doMEn - uspješna firma i motivacija studentima da se usavršavaju i napreduju; Budućnost tehnološkog inkubatora u Crnoj Gori sprega između fakulteta i privrede ;Freelancer u Crnoj Gori i Budućnost ICT-a je sada”, kazao je Rarulović i zaključio da će, kao i ranijih godina, biti omogućeno da šira stručna javnost i svi zainteresovani prate i učestvuju na Skupu preko Interneta, putem videokonferencije preko zvaničnog sajta (www.it.ac.me), i da na ovaj način, koristeći tehnologije koje promovišemo, činimo ovaj skup otvorenim i dostupnim što većem auditorijumu.

Bonus video: