Završen Bjelasički maraton: Staza od 19 kilometara, trka na krpljama, nordijskim i turno skijama

Organizatori Bjelasičkog maratona imaju, kako kažu, ambiciju da u tokom narednih godina trku izdignu na još viši nivo, kako u pogledu masovnosti tako i u rezultatskom smislu
170 pregleda 0 komentar(a)
Bjelasički maraton, Foto: Visokogorci
Bjelasički maraton, Foto: Visokogorci
Ažurirano: 28.02.2016. 17:32h

Zimsku avanturističku trka “2nd GRAWE Winter Adventure Race-Bjelasički maraton 2016”, koju je organizovao Planinarskog kluba “Visokogorci Crne Gore”, uspješno je završena, a obilježilo je učešće 54 takmičara (41 muškarac I 13 žena) iz Srbije , Hrvatske, SAD i Crne Gore.

Takmičari su s, na stazi dugoj 19 km, sa pet kontrolnih tačaka, nadmetali u disciplinama trka na krpljama, nordijskim i turno skijama.

U najmasovnijoj trci na krpljama najuspješnija žena bila je Milka Doderović. Drugoplasirana je bila Jelena Dujović koja je nastupala za PK “Visokogorci Crne Gore”, dok je treće mjesto zauzela Kotoranka Aleksandra Zečević iz PK “Vjeverica” .

U toj disciplini u kategoriji muškaraca pobijedio je Ratko Vlahović iz PK “Bjelasica” Kolašin. Drugo i treće mjesto osvojili su Igor Tapušković, odnosno, Ivan Femić iz PK “Visokogorci Crne Gore”.

U disciplini nordijske skije, kategorija žene najbolja je bila Jelena Bulatović iz PSK “Trebaljevo”, a drugosplasirana njena klupska drugarica Milena Bulatović.

U kategoriji mušakaraca na nordijskim skijama najbrži je bio Aco Popović iz PK “Bjelasica” Kolašin. On je stazu prešao za 3 sata 38 minuta i 4 sakunde, što je bilo i ukupno najbolje vrijeme cijele trke.

Drugo i treće mjesto pripali su takmičarima istog kluba, Janku Šćepanoviću, odnosno, Darku Medenici.

U disciplini turno skije, pobijedio je Nenad Mitrović iz Srbije, drugoplasirani je bio Željko Pejović iz PK “Highlander” iz Kolašina, dok je treće mjesto zauzeo Dušan Bazić iz Srbije. U toj discipline nije bilo takmičarki.

“Cilj manifestacije je bio promocija i afirmacija sportskog duha i kulture, popularizacija zimskih ekstremnih sportova, kao i proširivanje i obogaćivanje zimske turističke ponude. Učesnici trke su doživjeli nezaboravnu avanturu na sniježnim prostranstvima Bjelasice, a povrema magla i mećava trci su davali posebnu draž", kazao je predsjednik PK “Visokogorci” dr Dragan Bulatović.

Organizatori Bjelasičkog maratona imaju, kako kažu, ambiciju da u tokom narednih godina trku izdignu na još viši nivo, kako u pogledu masovnosti tako i u rezultatskom smislu.

Manifestaciju su podržali: Grawe osiguranje,Turistička organizacija Kolašin, Planinarski savez Crne Gore, Ski centar “Kolašin 1450”, Turistička agencija Explorer, Društvo prijatelja Kolašina, Crveni krst Kolašin, Turistička agencija “Ekoturs”, Planinarski klub “Bjelasica”, Apartmani Mirović, Apartmani LUX i Dizajn studio “Radna soba”.

Bonus video: