Flora dobila jaknu i nove gumene čizme

“Dobar sam đak i imam dosta prijatelja, a ovaj poklon je poseban za mene i puno mi znači”, kazala je Flora, koja prvi put prima ovakvu vrstu pomoći
3 komentar(a)
Flora Kašnjić, Foto: Zoran Đurić
Flora Kašnjić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.02.2016. 09:13h

Flora Kašnjić, učenica trećeg razreda Osnovne Škole “Savo Pejanović, juče je dobila od Crvenog krsta zimsku jaknu i gumene čizme. Flora sa raditeljima živi u Kampu na Vrelima i kaže da će u novoj obući i odjeći, po nevremenu, bezbrižnije stići do škole.

“Dobar sam đak i imam dosta prijatelja, a ovaj poklon je poseban za mene i puno mi znači”, kazala je Flora, koja prvi put prima ovakvu vrstu pomoći.

Crveni krst Crne Gore počeo je juče sa podjelom zimskih jakni i gumenih čizama djeci romske populacije iz kampova Konik, koji su redovni učenici gradskih škola i isturenog odjeljenja OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin”.

Koordinator Marta Perković objasnila je da je ova podjela omogućena zahvaljujući sredstvima koje je obezbijedila Evropska komisija.

“Od danas i u narednoj sedmici podijelićemo oko 235 kompleta zimskih jakni i čizama, za učenike od prvog do trećeg razreda gradskih škola. U proteklom periodu podijelili smo im školski pribor, a tu smo kada je potrebna neka dopuna.”

Aldena Smajli, majka djece koja će primiti ove komplete, saopštila je da ova pomoć puno znači, posebno u ovom hladnom periodu kada socijalnu pomoć može iskoristiti samo na hranu.

“Socijalna pomoć dovoljna je za hranu, ali ne i da djecu obučem. Teško je djecu slati u školu kada nisam u mogućnosti da im dam pare za užinu pa se moraju vraćati kući da ne bi bili gladni i žedni”, objašnjava Smajli, i dodaje da djecu često ismijavaju jer nemaju mogućnosti da ih obuku, pa im ova pomoć mnogo znači da bi se djeca lakše uklopila.

Iz Crvenog krsta su saopštili da se sve radi da se djeca romske populacije zadrže u školama.

Bonus video: