Traže povlačenje nacrta Prostornog plana za obalno područje

Skupu nijesu prisustvovali, iako su pozvani predstavnici DPS, SDP, SNP, kao i Opštine Budva
55 pregleda 5 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.02.2016. 19:13h

Građani Budva i predstavnici opozcionih partija potpisici peticije, zatražili su povlačenje nacrta Prostornog plana posebne namjene za Obalno područje, smatrajući da ova Vlada i aktuleni ministar Branimir Gvozdenović nemaju legitimitet da predlože ovakav strateški planski dokument.

Incijativu su, nakon okruglog stola, organizovanog u prepunoj Sali Akademmije znanja, osim građana potpisali predstavnici opozicionih Demokratske Crne Gore Građanskog pokreta URA, DEMOS-a, Demokratskog Fronta, Liberalne partije, CDU, Nevladino udruženje „Budvanski građanski savez“, a potpis je stavila i poslanica HG Ljerka Dragićević.

Skupu nijesu prisustvovali, iako su pozvani predstavnici DPS, SDP, SNP, kao i Opštine Budva.

“Nacrt je isuviše ozbiljan, dalekosežan i obiman dokument, koji nije mogao biti stavljen na javnu raspravu, a da prethodno nije prošao nezavisnu evaluaciju stručnjaka iz zemlje i inostranstva. Činjenica je da Nacrt prethodi Strategiji održivog razvoja Crne Gore, koja je trebalo da ponudi smjernice koje bi rukovodile obrađivače Nacrta, a ne obrnuto, kako se sada događa. Slično je i sa ostalim nižim zakonskim aktima, pa je cijeli proces išao naopakim smjerom, na štetu održivog razvoja.Ministarstvo je zbog aktuelne situacije na obalnom području, a i zbog kašnjenja PPPNZO već trebalo da proglasi moratorijum na postojeće DUP-ove i državne studije lokacije. Kao ilustraciju pominjemo samo Budva Centar, koji planira, pored postojećih, još milion i trista hiljada kvadrata izgrađenog prostora“, navodi se u inicijativi.

Turizam kao vodeća privredna grana, kako se dodaje, se morao razmatrati u svijetlu Master plana razvoja turizma iz 2008. godine, kao inoviranog i dobrog dokumenta koji važi do 2020. godine.

„U Nacrtu se očigledno pošlo od pogrešnog stanja smještajnih jedinica na terenu, što je sistemom domina obesmislilo cijeli dokument. Takođe, Nacrt nije imao u vidu demografske pokazatelje niti integralan pristup održivom demografskom planiranju i ljudskom kapitalu na nivou Države. Na nivou Države će biti evidentna stagnacija i blagi rast broja stanovnika, a ovaj Nacrt planira povećanje broja stanovnika na Obalnom području za petinu.Ostrvo Sveti Nikola je moralo biti sačuvano kao zona netaknute prirode i balans preurbanizovanom zaleđu. Pozivamo se na peticiju građana Budve i opšte raspoloženje svih građana i političkih partija, kao i na dosljedno poštovanje Barselonske konvencije koja predviđa odmak gradnje od mora za sto metara. Plan nije ponudio valjan procenat brownfield intervencija, već i dalje insistira na gradnji na netaknutim lokacijama“, ističe se u inicijativi.

Stručna javnost i građani nijesu sporili činjenicu da se Nacrtom nastojala preduprijediti ubrzana urbanističke devastacija obale, ali ne vide njegovu dosljednost u svim dijelovima razrade, pa se tako diskredituje norme koje je trebalo da budu opštevažeće.

„Uvažavamo vrijeme i sredstva utrošena za izradu Nacrta, ali ne prihvatimo rješenja koja se kroz centralizaciju nameću građanima šest primorskih opština, od kojih svaka ima specifičnu situaciju, a većina zahtijeva ozbiljne sanacione planove. Nacrt je trebalo evaluirati u svijetlu EU zakonodavstva i Evropske urbanističke povelje o pravima građana u gradovima. Ovaj dokument je posebno opasan u kontekstu Nacrta Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, u koji se ubacila eksproprijacija zemljišta. Poseban problem u Nacrtu Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata su odredbe prema kojima u objekte od opšteg interesa spadaju i oni objekti koji služe ostvarivanju profita. Građani ne spore da hoteli sa pet zvjezdica mogu biti strateški prioritet, ali ne mogu biti objekti od opšteg interesa, jer je interes njihovih vlasnika profit, a ne svestrani razvoj zajednice. Dokument sa svojim različitim grafičkim prikazima zbunjuje građane, a ne rješava konflikte nastale u prostoru i u funkicionisanju Obalnog područja i njegovih gradova“, zaključuje se u inicijativi.

Bonus video: