Nikšić: Čas posvećen uspomeni na Iva-Lolu i Juricu Ribara

„Njihovo djelo i njihovi životi ugrađeni su u temelje novostvorene Jugoslavije i postali su ikone budućim generacijama i zvijezde vodilje svima koji su voljeli slobodu više od života”, kazao je Đurđevac
233 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2016. 14:19h

UBNOR i antifašisti Nikšića organizovali su u OŠ „Braća Ribar“ u Nikšić istorijski čas posvećen uspomeni na Iva-Lolu i Juricu Ribara, heroja čije ime nosi pomenuta škola. Uvodnu prezentaciju pod nazivom „Nikšić, grad heroja“ imali su učenici devetog razreda te škole pod mentorstvom profesorice Biljane Krtolice.

Prof. Mirko Đurđevac upoznao je učenike sedmog razreda sa životnim i revolucionarnim putevima braće Ribar, sinova poznatog jugoslovenskog advokata i političara dr Ivana Ribara. Đurđevac je pričao učenicima o Loli pravniku, filozofu, poligloti i političaru, i Jurici, slikaru, uredniku i ilustratoru časopisa „Omladinska borba“. Upoznao je učenike sa revolucionarnim djelovanjem braće koji su živote izgubili 1943, Jurica 3. oktobra kod Kolašina, a Lola 27. novembra na Glamočkom polju. Nije zaboravio da im ispriča i o tužnoj ljubavnoj priči Ive Lole Ribara i njegove vjerenice Slobode Trajković, koja je odbila da izda vjerenika nakon čega su ona i njena porodica ugušeni u gasnoj komori u zloglasnom logoru na Banjici.

„Njihovo djelo i njihovi životi ugrađeni su u temelje novostvorene Jugoslavije i postali su ikone budućim generacijama i zvijezde vodilje svima koji su voljeli slobodu više od života”, kazao je Đurđevac.

Predsjednik UBNORA Nikšić Slobodan Mirjačić kazao je da im nije namjera da držanjem istorijskih časova po osnovnim i srednjim školama učenike uče istoriji, jer to kvalitetno rade njihovi profesori, već da ih podsjete na ljude i događaje koji su stvarali istoriju i koji se ne smiju zaboraviti.

„Morate da shvatite draga omladino da narod koji ne poštuje svoju istorijsku prošlost ne može imati ni svijetlu budućnost, a mi, zaista, imamo s čime da se dičimo i o čemu da pričamo“, kazao je Mirjačić.

Podsjetio je da je nikšićki srez u Drugom svjetskom ratu dao preko 11.000 boraca, od kojih je 1.549 poginulo na bojištima širom Jugoslavije, a 665 su bili žrtve fašističkog terora.

„Za narodnog heroja je poslije rata proglašeno 48 boraca, a 501 borac je dobio priznanje nosioca Partizanske spomenice 1941. Od ukupnog broja 70 odsto bili su omladinci“, kazao je Mirjačić i dodao da fašizam jeste pobijeđen, ali nije skroz uništen jer se pojavljuju oblici fašističkog djelovanja, koji moraju biti u korijenu sasiječeni.

Galerija

Bonus video: