Smanjiti gubitke vode u Nikšiću: Riješiti problema kvarova, curenja, nelegalnih priključaka...

Potpredsjednik Opštine Nikšić Dragan Perović kazao je da se nada da će kroz ovaj projekat biti smanjeni gubici na vodovodnoj mreži, ali i poboljšan kvalitet vodosnabdijevanja u Nikšiću
112 pregleda 1 komentar(a)
Umrežavanje za bezbjedno vodosnabdijevanje u jadranskoj regiji, Foto: Svetlana Mandić
Umrežavanje za bezbjedno vodosnabdijevanje u jadranskoj regiji, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.02.2016. 12:27h

Zahvaljujući projektu "Umrežavanje za bezbjedno vodosnabdijevanje u jadranskoj regiji", koji realizuju 17 institucija iz osam zemalja jadranskog regiona, nikšićko preduzeće "Vodovod i kanalizacija", kao jedini predstavnik Crne Gore u pomenutom projektu, pokušava da riješi problem sa kojim se sreću sva vodovodna preduzeća u regionu, a to je gubitak vode.

"Analize su pokazale da je procenat gubitaka vode na mreži 60 odsto. Glavni uzrok je zastarjela infrastruktura, ali se ne isključuju ni drugi faktori poput nelegalne potrošnje. Uspjeli smo nabaviti mjernu opremu i instalirati je kako bi mogli detektovati probleme i otklanjati ih", kazala je Milijana Perović, PR menadžer Vodovoda, na završnoj radionici koja je u sklopu pomenutog projekta održana u Nikšiću.

Perović je kazala da je Vodovodu stručni konsultant u projektu Institut "Jaroslav Černi" iz Beograda, koji je izradio hidraulični model vodovodnog sistema u Nikšiću.

"Na osnovu podataka dobijenih iz tog hidrauličnog sistema preduzimamo dalje korake u smislu terenskog otkrivanja nepravilnosti na mreži i rješavanja problema poput gubitaka, kvarova, curenja, nelegalnih priključaka", kazala je Perović.

Potpredsjednik Opštine Nikšić Dragan Perović kazao je da se nada da će kroz ovaj projekat biti smanjeni gubici na vodovodnoj mreži, ali i poboljšan kvalitet vodosnabdijevanja u Nikšiću.

Prema riječima direktorice Direkcije za komunalni razvoj pri Ministrastvu održivog razvoja i turizma Snežane Didanović sama činjenica da se zemlje regije udružuju u ovakve i slične projekte ukazuje da razmjena iskustava i dobre prakse pojedinih opština imaju veliki značaj na eliminisanju gubitaka i unapređenju sistema vodosnabdijevanja.

"U toku 2014. godine u vodovodne sisteme Crne Gore potisnuto je oko 106 miliona kubika, od čega je fakturisano oko 41 milion kubika. To ukazuje da su gubici na vodovodnoj mreži veliki i oni na godišnjem nivou iznose oko 60,8 odsto. Iako su u odnosu na godinu dana ranije manji za dva do tri procenta i dalje su na visokom nivou”, kazala je Didanović.i istakla da su gubici na visokom nivou i u regionu.

Implementacija projekta, čija vrijednost je preko 6,6 miliona eura, počela je 1.novembra 2013, a završava se u septembru ove godine. Od pomenute sume nikšićkom Vodovodu je odobreno 390 hiljada, od čega 85 odsto finansira EU, a ostatak samo preduzeće.

Bonus video: