Bokelji riješili problem zelenog otpada

Projekat vrijedan skoro 450 hiljada eura sa 71 odsto novca finasirala je Delegacija EU u Crnoj Gori, 18 Vlada Crne Gore, a ostatak komunalna preduzeća četiri primorska grada
78 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije u Tivtu, Foto: SIniša Luković
Sa konferencije u Tivtu, Foto: SIniša Luković
Ažurirano: 26.02.2016. 12:30h

Probna proizvodnja u prvoj kompostani u Crnoj Gori – u Kavču kod Kotora, počela je ovih dana čime su četiri primorske opštine – Tivat, Kotor, Herceg Novi i Budva trajno riješili problem tretmana i prerade zelenog otpada. Saopšteno je to danas u Tivtu na završnoj konferenciji projekta nazvanog „Uspostavljanje kompostiranja i selektovanog odlaganja otpada u opštinama Kotor, Tivat, Budva i Herceg Novi“, a koji su ta četiri grada u saradnji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori, NVO „Eko centar delfin“ iz Kotora i Vladom, sproveli u protekle skoro dvije godine.

Projekat vrijedan skoro 450 hiljada eura sa 71 odsto novca finasirala je Delegacija EU u Crnoj Gori, 18 Vlada Crne Gore, a ostatak komunalna preduzeća četiri primorska grada.

Prema riječima projekt-menadžerke Jelene Radunović, u Kavču je na imanju Komunalnog preduzeća Kotor izgrađena kompostana površine 600 kvadrata opremljena drobilicom i prevrtačem za zeleni otpad. Navaljena su i 24 velika kontejnera za zeleni otpad za sva četiri grada, 3 pres-kontejnera za Budvu i 150 klasičnih metalnih kontejnera za Tivat i Herceg Novi, kako bi se pokrenula akcija selektiranog odlaganja zelenog, odnosno primarne selekcije ostalog komunalnog otpada na tzv. mokru i suvu frakciju.

„Na početku projekta 2013, procjena je bila da se svakodnevno iz 4 grada izveze ukupno oko 40 kubika zelenog otpada, ali se ispostavlo da su te količine ipak znatno veće. Početkom rada kompostane i procesa 100 postotne prerade zelenog otpada, riješili smo prvi dio jedne velike slagalice koja se zove održivo upravljanje otpadom u našim gradovima.“- kazala je sekretarka za saobraćaj i komunalne djelatnosti Opštine Tivat Zorica Gverović, dodajući da će se kompost proizveden preradom zelenog otpada u Kavču, koristiti za prihranjivanje i održavanje javnih zelenih površina u Tivtu, Kotoru, Herceg Novom i Budvi, ali i za prodaju na tržištu.

Direktor Komunalnog preduzeća Kotor koje je bilo nosilac projekta, Zoran Mrdak, kazao je da odlično sarađuju sa kolegama iz sujedna tri grada i da će kroz narednu fazu širenja primarne selekcije otpada na mokri i suvi, biti znatno smanjeni operativni troškovi jer će na regionalnu sanitarnu deponiju smeća Možura, gdje se odlaganje tone smeća iz Boke plaća 35 eura, ići zanačajno manje količine otpada.

V.d. direktor Komunalnog preduzeća Tivat Tonko Lukšić naglasio je dapočetak rada kompostane znači veliku uštedu za to preduzeće koje je zeleni otpad do sada odlagalo na staru deponiju smeća Grabovac u Krtolima, radi njene sanacije. On je podvukao da Tivćani već imaju uspostavljeni dobar sistem sekundarne selekcije otpada pa JKP godišnje prikupi i na reciklažu pošalje i do 250 tona plastike, limenkim, kartona i papira.

„Sistem primarne selekcije ćemo unaprediti postavljanjem 35 lokacija sa po dva kontejnera u koji će se odvojeno odlagati tzv.mokri, odnosno suvi komunalni otpad.“- najavo je Lukšić, dok je predstavnica NVO „Eko centar Delfin“ iz Kotora Ljilja Radunović naglasila je da je Vlada pokazala interesovanje da ovakav projekat, po regionalnom principu, realizuje i u drugim djelovima Crne Gore.

Bonus video: