Direktor može do stana i bez konkursa

U Željezničkoj infrastrukturi ne žele da govore o predlogu do izjašnjenja Odbora direktora
267 pregleda 4 komentar(a)
Milan Čolaković, Foto: Screenshot (YouTube)
Milan Čolaković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 25.02.2016. 15:14h

Direktor Željezničke infrastrukture (ŽICG) Milan Čolaković i sekretarka Branka Milutinović mogli bi od preduzeća da dobiju stan i bez konkursa, ako Odbor direktora tog preduzeća sjutra usvoji odluku o izmjeni Pravilnika.

U Odluci o donošenju Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih, koji je odboru predložio Čolakovićev menadžment, piše i da se “organima Društva” (ŽICG) stanovi dodjeljuju bez konkursa i “nezavisno od kriterijuma utvrđenih Pravilnikom”.

“Organima Društva mogu se rješavati stambene potrebe... bez oglašavanja, nezavisno od kriterijuma utvrđenih ovim pravilnikom”, piše u Odluci u koju su “Vijesti” imale uvid.

Prema važećem Pravilniku ŽICG, “organi Društva” su izvršni direktor i sekretar.

Iz ŽICG juče nijesu željeli da odgovore na pitanja “Vijesti”, između ostalih i na osnovu kog zakona su predložili izmjene Pravilnika i da li Čolaković na taj način pokušava da dobije stan bez konkursa.

Obrazložili su da ne žele da komentarišu predlog Odluke prije nego što se Odbor direktora sjutra o njoj izjasni.

Više nezvaničnih izvora “Vijesti” tvrdi da se Čolaković i Milutinovićeva bore za stan i pare, dok se radnici sude sa preduzećem za osnovna potraživanja - prekovremeni rad, dežurstva i naknade za prevoz, o čemu su ranije pisale “Vijesti”.

Novim Pravilnikom predviđeno je da menadžment ŽICG može dobiti najviše četvrtinu ukupnih sredstava iz Fonda za rješavanje stambenih potreba.

“Iznos sredstava za rješavanje stambenih potreba organa Društva i neophodnih kadrova (menadžment) može iznositi najviše 25 odsto od ukupnog iznosa sredstava opredijeljenih za rješavanje stambenih potreba zaposlenih”, piše u dokumentu.

Izvori “Vijesti” kažu da smatraju da bi ovakva odluka bila nepravedna, jer bi dvadesetak zaposlenih u menadžmentu, od ukupno oko 800 radnika, imalo pravo na četvrtinu Fonda, koji trenutno, navodno, raspolaže sa 1,7 miliona eura.

Više nezvaničnih izvora “Vijesti” tvrdi da su radnici bez završenog fakulteta već u neravnopravnom položaju, jer i sa 40 godina radnog staža i statusom podstanara teško mogu da dobiju stan.

Članovi menadžmenta sa završenim fakultetom, za razliku od njih, mogu do stana već nakon pet godina rada, što je, tvrde, jedini uslov da konkurišu.

To je, kažu sagovornici, u suprotnosti sa Zakonom o javnim funkcionerima i državnim namještenicima, koji mogu da dobiju stan ako oni, ili članovi porodice, nijesu bili vlasnici nekretnina.

Sindikat moli Šturanovića da još jednom razmotri odluku

Novi sindikat ŽICG je na svom Fejsbuk profilu objavio dopis u kojem mole Odbor direktora, na čijem čelu je Žarko Šturanović, da još jednom razmotre Odluku, zbog “neravnopravnosti” i “privilegija”, koje nijesu “u duhu” Ustava i Zakona. “Novi sindikat izražava nezadovoljstvo i predlaže širi obim izmjena koje bi bile u interesu i drugih zaposlenih u kolektivu. Uvredljiv je prijedlog od 25 odsto od ukupnog iznosa sredstava za stambene potrebe zaposlenih koje u Pravilniku opredjeljujete organima Društva i neophodnim kadrovima”, navodi se u dopisu Novog sindikata.

Oni juče nijesu željeli za “Vijesti” da komentarišu Odluku o kojoj će se raspravljati na Odboru.

Bonus video: