Đukanović: Vukosava Mićunović je dio generacije koja je Crnoj Gori vratila dostojanstvo

Đukanović je kazao da je Mićunović dala ogroman doprinos u ratu, kao i u obnovi i izgradnji države u poslijeratnom razvoju u jugoslovenskoj zajednici
92 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.02.2016. 18:17h

Predsjednik Vlade Crne Gore, Milo Đukanović uputio je telegram saučešća porodici Mićunović, povodom smrti narodnog heroja, neustrašivog borca i rukovodioca proslavljene četvrte proleterske crnogorske brigade, Vukice Mićunović.

Posljednja žena narodni heroj iz Crne Gore, Vukosava Mićunović, preminula je juče u 95. godini.

„Mićunović je pripadala generaciji koja je crnogorsko slobodarstvo uzdigla na pijedestal vječnosti, koja je vratila Crnoj Gori njeno ime i državno dostojanstvo“, navodi se u telegramu.

Đukanović je kazao da je Mićunović dala ogroman doprinos u ratu, kao i u obnovi i izgradnji države u poslijeratnom razvoju u jugoslovenskoj zajednici.

Prema njegovim riječima, radila je to sa iskrenom predanošću na odgovornim partijskim i državnim poslovima tokom cijelog časnog života.

Đukanović je rekao da bez herojstva u ratu i pregalaštva u miru, kao i bez odanosti svom narodu i svojoj državi tog kruga odabranih besmrtnika kojem je pripadala i Mićunović, ne bi bilo ni današnje nezavisne, prosperitetne, evropske Crne Gore.

„Slava i hvala posljednjem narodnom heroju u Crnoj Gori“ , dodaje se u telegramu.

Krivokapić: Vukosava Mićunović je primjer čojstva i junaštva i borbe za slobodu i svoju Crnu Goru

Posljednja žena - narodni heroj iz Crne Gore Vukosava Mićunović primjer je i čojstva i junaštva, i borbe za slobodu i svoju Crnu Goru, istakao je predsjednik Skupština Ranko Krivokapić.

"Srećna je Crna Gora što je među svojim brojnim slobodarima i narodnim herojima imala i Vukosavu Mićunović. Ponosna je Crna Gora što je imala Vukosavu Mićunović kao jednog od aktera veličanstvene crnogorske slobodarske epopeje kojom je rasplamsana baklja antifašizma u porobljenoj Evropi", naveo je Krivokapić u telegramu saučešća.

Krivokapić je dodao da su ljudi kao što je bila Vukosava proslavili Crnu Goru, a divljenje čitavog antifašističkog svijeta iskazana su kroz velikane kao što su Sartr, Žiskar Desten i mnogi drugi.

"Primjer Vukosave Mićunović je putokaz i danas svima da je borba za progresivne ideje i opšte dobro uvijek težak put, ali da bez onih koji žive i daju žrtvu za ideje slobode i pravde nema napretka koji životu daje smisao. Zato neka je vječna slava i hvala Vukosavi Mićunović”, piše u telegramu saučešća Krivokapića.

Marković: Neizbrisiv trag Vukosave Mićunović u borbi za slobodu crnogorskog naroda

Vukosava Mićunović ostavila je neizbrisiv trag u borbi za slobodu crnogorskog naroda, ocijenio je potpredsjednik Vlade Duško Marković.

„Sa dubokim žaljenjem primio sam vijest o smrti Vukosave-Vukice Mićunović, posljednje Crnogorke narodnog heroja i poslijeratne ministarke u crnogorskoj Vladi,” naveo je Marković u telegramu saučešća.

Marković je naglasio da je Mićunovićeva, kao učesnica Trinaestojulskog ustanka i tokom mnogih važnih bitaka u Drugom svjetskom ratu, ostavila neizbrisiv trag u antifašističkoj tradiciji i borbi za slobodu crnogorskog naroda.

„Na dan njenog odlaska dodatno se treba prisjetiti njene istorijske misije, koja je na upečatljiv način svrstala u red istaknutih crnogorskih i jugoslovenskih imena koja svjedoče kako se patriotizmom izgrađuju slobodarske i civilizacijske vrijednosti,” navedeno je u telegramu.

Bonus video: