Nivo kvalifikacija propisan Zakonom nedopustivo nizak

"Sindikalna organizacija doktora medicine KCCG smatra nedopustivo niskim i isti proizvodi dilemu da se odgovoran posao može ili čak treba raditi na neodgovoran način“, kaže se u saopštenju
66 pregleda 0 komentar(a)
KCCG, Foto: Luka Zeković
KCCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.02.2016. 10:31h

Nivo kvalifikacije obrazovanja i odgovornosti propisan Zakonom o zaradama u javnom sektoru nedopustivo je nizak, smatra Sindikalna organizacija doktora medicine Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su u srijedu Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, zahvaljujući glasovima Pozitivne Crne Gore, koja je podršku tom aktu uslovila povećanjem zarada u zdravstvu.

„Ovako projektovan nivo kvalifikacije obrazovanja i odgovornosti propisan ovim Zakonom za poslove zaštite zdravlja građana Crne Gore, Sindikalna organizacija doktora medicine KCCG smatra nedopustivo niskim i isti proizvodi dilemu da se odgovoran posao može ili čak treba raditi na neodgovoran način“, kaže se u saopštenju.

Budući da se Zakonom o zaradama u javnom sektoru koeficijenti u rasponu od 2,6 do 32 definišu zavisno od kvalifikacije obrazovanja, složenosti i odgovornosti posla, doktore medicine KCCG je zatekla odluka nadležnih državnih organa da odgovornost u zdravstvu na poslovima zaštite zdravlja građana treba prilagoditi koeficijentu od šest do devet.

„Odnosno da ova vrsta posla iziskuje nizak nivo kvalifikacije obrazovanja, nizak nivo složenosti i odgovornosti“, dodaju iz Sindikalne organizacije doktora medicine KCCG.

Iz te organizacije navode da dilema koja je pred doktorima medicine je da li imaju pravo baviti se dijagnostikom, liječenjem i operativnim procedurama sa tako definisanim nivoom kvalifikacije obrazovanja i zadatim stepenom odgovornosti.

Istovremeno se, dodaje se u saopštenju, građanima šalje jasna poruka da zdrastveni sistem Crne Gore nema odgovarajuću nivo kvalifikacije i potrebnu dozu odgovornosti da bi mu poverili svoje zdravlje.

„Upravo prepoznati problemi u zdravstvenom sistemu koje posrće zadnjih godina i trenutno je na zadnjem mjestu među Evropskim zemljama uslovilo je da doktori medicine, kao nosioci posla u zdravstvu, masovno istupe iz dva reprezentativna sindikata i formiraju svoji strukovni sa ciljem da se bore za bolje zdravstvo čiji su nosioci i dostojan društveno-materijalni položaj“, navode iz Sindikalne organizacije.

Oni apeluju na nadležne državne organe da koeficijent zarade definisan nivoom kvalifikacije obrazovanja, složenošću i odgovornošću posla prilagode zdravstvenoj profesiji shodno peticiji koju su potpisali doktori medicine Crne Gore.

Bonus video: