Poljoprivrednik Mladen Aligrudić: Mali moraju da se udruže

Aligrudić tvrdi da proizvodi sa našeg podneblja sigurno su kvalitetniji i bolji od onih koji dolaze iz uvoza, ali da se godinama dešava da nam je proizvodnja na istom nivou
106 pregleda 2 komentar(a)
Prazan Distributivni centar, Tuški put, Foto: Zoran Đurić
Prazan Distributivni centar, Tuški put, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.02.2016. 20:59h

Poljoprivrednik iz Zete i nekadašnji predsjednik Udruženja proizvođača tog područja Mladen Aligrudić kazao je „Vijestima” da naše tržište može da bude snabdjeveno domaćim proizvodima, ali da je potrebno da se neke navike promijene.

“Tu prije svega mislim da naši proizvođači, mali i srednji, moraju da shvate, da veliki prodavci, kao što su lanci marketa, neće da otkupljuju pojedinačno, nego hoće da pune šleper stalno ili svaki drugi dan. Zbog toga je potrebno da se udružuju u zadrugu ili klastere i tada bi njihovi proizvodi bili otkupljeni”, kazao je Aligrudić. On je rekao da veliki proizvođači nemaju problem sa plasmanom proizvoda.

Aligrudić tvrdi da proizvodi sa našeg podneblja sigurno su kvalitetniji i bolji od onih koji dolaze iz uvoza, ali da se godinama dešava da nam je proizvodnja na istom nivou.

“Možda nije najkvalitetniji, ali sigurno je bolje nego uvezeno. Domaći proizvođači mogu da pokriju 15 do 30 odsto potreba našeg tržišta. Što znači da onih 70 do 80 odsto pokriju poljoprivredni proizvođači iz okruženja. Nekada je u Zeti osamdesetih godina prošlog vijeka bilo pet hiljada hektara pod zasadima, dok je danas možda 1.200”, kazao je Aligrudić.

On je kazao da je područje Zete, Malesije, kvalitetnom zemljom, sa velikim brojem sunčanih dana, vodom, kao stvoreno za poljoprivredu, ali da to mnogi ne shvataju.

“Evropska unija nudi mnogo novca iz svojih fondova, to je kao pokretna traka, samo treba to iskoristiti, ako to ne uradimo mi, drugi hoće”, istakao je Aligrudić.

Objasnio je da proizvođači sa područja Podgorice mogu ranije da počnu sa sijanjem nekih kultura, ali da mnogi to po tradiciji rade, odnosno vezuju se za datume.

“Mnogo bi činilo da krenu u proces recimo ranije deset dana i da tako sa svojim proizvodima budu konkurentni na tržištu. Jer, u julu i avgustu kada su na području Podgorice velike temperature, mi nemamo svoj paradajz i papriku, jer vrućina im ne odgovara. I onda se dešava da tržište preplavi drugi proizvodi”, kazao je Aligrudić.

Objasnio je da ipak ima naših poljoprivrednika koji povećavaju svoju proizvodnju, koji prave planove i rade kalkulacije.

Rezidba , đubrenje i okopavanje

Aligrudić je kazao da su na poljoprivrednim gazdinstvima na otvorenom u toku rezidba , đubrenje, okopavanje.

“Proizvođači koji imaju plastenike, sada treba da dobro očiste unutrašnjost od ranijih kultura, kako bi ih pripremili za rasade paradajza i paprike”, kazao je Aligrudić.

On je rekao da je u toku i prebacivanje rasada iz kontejnera u saksije.

Bonus video: