Sindikat prosvjete: Ne donositi generalne zaključke zbog jednog slučaja

Pavićević je kazao da je pravo pitanje jeste kako je društvo dozvolilo da anonimne prijave i Fejsbuk /Facebook/ budu mjera društvenog angažovanja osim, kako je dodao, ako to nekome ne odgovara
7 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2016. 16:39h

Sindikat prosvjete ne prihvata tvrdnje da je veći dio zaposlenih u tom sektoru nestručan i nepismen, saopštili su iz te radničke organizacije i poručili da ne žele da se, na osnovu izolovanog slučaja, donose generalni zaključci.

Predsjednik Sindikata Zvonko Pavićević kazao je da pažljivo prate slučaj javnog objavljivanja učeničke sveske, i kasnijih reakcija stručne i šire javnosti povodom njene sadržine.

Prema njegovim riječima, u široj javnosti formiraju se stavovi i vrijednosni sudovi na površan način, bez želje za upoznavanjem sa cjelokupnim problemom koji ima dublje korijene u obrazovnom sistemu i odnosu društva kao cjeline prema njihovoj profesiji.

„Sindikat prosvjete ne prihvata izrečene tvrdnje da je veći dio prosvjetnih radnika nestručan i nepismen. Ako je tako, onda bi i svi oni koji su iznosili takve tvrdnje bili makar polupismeni, jer su završili škole u kojima rade takvi prosvjetni radnici“, naveo je Pavićević u reagovanju.

On je poručio da Sindikat ne želi da se na osnovu izolovanog slučaja donose generalni zaključci, naročito kada se zna koliko i kako rade prosvjetni radnici.

„Ovakve izjave čude tim prije što dijelom dolaze i od koleginice koja i sama jede prosvjetni hljeb“, dodao je Pavićević.

On je kazao da je pravo pitanje jeste kako je društvo dozvolilo da anonimne prijave i Fejsbuk /Facebook/ budu mjera društvenog angažovanja osim, kako je dodao, ako to nekome ne odgovara.

Pavićević je rekao da obrazovni sistem “jeste bremenit problemima”, i podsjetio da je Sindikat više puta iznosio mišljenje da ozdravljenje u prosvjeti počinje promjenom načina izbora „dirigovanih“ direktora vaspitno-obrazovnih ustanova i uvođenjem kriterijuma prilikom zapošljavanja.

„Nijesu časni ljudi koji rade u učionicama za skromne plate problem crnogorskog školstva“, naglasio je Pavićević.

On je objasnio da prosvjetni radnici, u društvu sumnjivih tranzicionih društvenih vrijednosti i u vremenu kada se sve više gubi značaj porodice u vaspitavanju mladih, ostaju najčešće sami sa svojim učenicama u njihovom vaspitanju da sjutra postanu dobri, vrijedni i humani građani Crne Gore.

„Zbog ove činjenice i upućujemo apel javnosti da, ako nam nećete pomoći, nemojte nam ni odmagati“, poručio je Pavićević.

Bonus video: