Školu baleta u Nikšiću pohađa 13 djevojčica

Za proslavu desetogodišnjici nezavisnosti Crne Gore Baletska škola „Princeza Ksenija" priprema spektakl, a za koreografiju je zadužena Galina Jevgenijevna Čajkovska
457 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2016. 12:46h

U Nikšićkom pozorištu 15. februara počela je sa radom škola baleta, a profesorica iz Baletske škole "Princeza Ksenija", Ema Veljić prvim baletskim koracima podučava 13 djevojčica. Jana i Helena imaju četiri godine i oduševljene su što će postati balerine.

"Ovdje je baš lijepo. Mama mi je kupila haljinicu, a ja sam već naučila da stojim na prstima. Učiteljica je dobra, a i drugarice su dobre“, kazala je Jana dok je vježbala kako pravilno da sjedi.

I Helena se pohvalila da može stajati na prstima, a kazala je da ono što nauči na času kada dođe kući prenese roditeljima. Moraju i oni, rekla je, da nauče nešto iz baleta.

"Nikšićko pozorište je otvaranjem škole baleta i to nastavnom za pripremno odjeljenje i za prvi razred, a u saradnji sa Baletskom školom 'Princeza Ksenija', zaokružilo priču o maksimalnoj iskorišćenosti svih kapaciteta", kazala je na konferenciji za novinare Slava Marojević iz Nikšićkog pozorišta.

Direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić kazao je da uz pozorište, film i muziku dodatno mogu da unaprijede umjetničko djelovanje i da je upravo otvaranjem baletske škole to i urađeno. Pohvalio se da je prošla godina, od osnivanja Nikšićkog pozorišta, bila produkcijski najuspješnija i da je realizovano 116 programa koje je odgledalo 30 hiljada zaljubljenika umjetničkog stvaralaštva.

"Ova baletska škola će samo dodatno unaprijediti naše umjetničko stvaralaštvo", kazao je Bulajić.

Slobodanka Roganović, šefica kabineta predsjednika Opštine Nikšić, kazala je da baletska sala u pozorištu predstavlja jednu od najljepših u Crnoj Gori, ali da to ne znači ništa ako nije aktivirana.

"To se upravo sada dešava. Nadam se da će iz ove škole izaći talenti za koje će se čuti ne samo u Crnoj Gori, nego i šire. Lokalna uprava će nastaviti da ulaže energiju, napor i finansijska sredstva kako bi kultura i umjetnost bili stalna konstanta našeg grada", kazala je Roganović.

Vanja Pantović, direktorica Baletske škole "Princeza Ksenija", koja je sa radom počela 2000. godine i koja broji preko 200 učenika, kazala je da je ideja o otvaranju odjeljenja u Nikšiću nastala u junu kada su polaznici te škole u gradu pod Trebjesom odražali koncert.

"Prvi put za ovo 16 godina osjetila sam snažnu podršku. Uz redovne predmete, klasičan balet i poznavanje muzike, djevojčice će imati i fakultativnu nastavu iz bontona i francuskog jezika. Od naredne godine broj predmeta se usložnjava tako da će djevojčice imati zaokruženo umjetničko obrazovanje", kazala je Pantović.

Istakla je da profesorski kadar čini internacionalni tim, a pohvalila se da je na premijeri baleta "Paquita" u decembru, kada je na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta nastupilo 140 balerina, učestvovao i Konstantin Kostjukov, direktor Beogradskog baleta.

Za proslavu desetogodišnjici nezavisnosti Crne Gore Baletska škola „Princeza Ksenija", kako je kazala Pantović, priprema spektakl a za koreografiju je zadužena Galina Jevgenijevna Čajkovska. Nada se da će dio tog spektakla biti ponovljen i u gradu pod Trebjesom.

Galerija

Bonus video: